TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

El COMEBE reivindica el paper de les dones durant la Guerra Civil i la postguerra

S’habilitarà un nou espai expositiu al Centre d’Interpretació 115 dies

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre recuperarà la memòria de les dones que van patir la Guerra Civil i la postguerra a través d’un nou espai expositiu instal·lat al Centre d’Interpretació 115 dies, de Corbera d’Ebre. El nou box s’afegirà a l’exposició permanent, que actualment és el centre amb més visitants del COMEBE.

La comissària del nou espai serà la historiadora tortosina Anna Sospedra, autora de l’obra “Doblement oblidades”, un estudi que recupera la memòria de les dones a les brigades internacionals. L’estudi, editat per la Universitat Rovira i Virgili, va ser reconegut l’any 2019 amb un premi del Memorial Democràtic, que en va facilitar la publicació. Recupera aquí l’entrevista amb l’autora sobre l’obra.

El director del COMEBE, Batiste Forcadell, remarca la importància de crear un espai específic a parlar dels rols femenins durant la Guerra Civil i la postguerra. Per a Batista, “parlem massa sovint de la memòria al front i els camps de batalla però se’ns oblida el paper de les dones en aquella època. Elles són les grans oblidades. Des del COMEBE ho volem reivindicar i per això també hem apostat per una historiadora tortosina, apostant així pel territori i pel talent de les dones”.

Segons ha avançat la comissària, el nou espai recrearà els diversos treballs femenins que desenvolupaven per al sosteniment de l’economia de guerra i de postguerra. Així, en l’exposició, s’hi representaran les tasques que les dones feien en la indústria tèxtil — cosint uniformes per als soldats —, o els treballs que feien als camps. El nou box també reflectirà les tasques tradicionalment més femenines, com les assistencials o de cura que duien a terme les infermeres i les auxiliars en hospitals i centres de salut, i les tasques culturals de les mestres i les administratives.

El director del COMEBE, Batiste Forcadell, i la comissària Anna Sospedra. Imatge: Generalitat de Catalunya
Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects