L’agrupació planteja quatre accions concretes per fomentar-lo
Diàspora Ebrenca ha presentat, a l’Espai Kowo d’Amposta, el Pla per al foment del teletreball des de les Terres de l’Ebre, juntament amb una proposta de 4 accions concretes destinada als agents polítics del territori. L’entitat va començar a estudiar les oportunitats del teletreball a partir de l’estiu del 2020, quan es va detectar que un nombre important de persones que vivien i treballaven a grans nuclis urbans es va traslladar a entorns més perifèrics. Este fet va situar el teletreball com una oportunitat per a l’atracció i el retorn de talent professional a les Terres de l’Ebre.
En este sentit, Diàspora Ebrenca va dur a terme una enquesta i un estudi – presentat l’abril de 2021 – on es van detectar fins a 270 professionals que havien retornat a les Terres de l’Ebre gràcies al teletreball. Estes persones s’havien establert al territori, de forma permanent o puntual, des d’on treballaven a distància, mantenint el seu centre de treball en altres indrets. Es tracta de perfils professionals molt diversos, en general molt qualificats que ja tenen una feina i que disposen d’opcions de treball en remot que poden anar des d’alguns dies a la setmana, alguns períodes a l’any o al teletreball permanent.
Durant estos dos anys, Diàspora Ebrenca s’ha reunit amb més de 50 agents econòmics, polítics i socials, com els consells comarcals, alguns ajuntaments, sindicats, l’IDECE o la Delegació del Govern. En les més de 30 reunions que s’han dut a terme s’ha rebut positivament esta proposta, però a dia d’avui encara no ha estat possible concretar actuacions amb les administracions públiques. Josep Sabaté, membre de Diàspora Ebrenca, ha declarat que «avui el teletreball encara és una oportunitat per a l’atracció de talent i el retorn de professionals al territori, hem de decidir si volem aprofitar-la o si també volem perdre aquest tren».
Entre les actuacions que s’han dut a terme, Diàspora Ebrenca destaca l’elaboració del Pla – finançat per l’IDECE i elaborat per Estratègic – així com la proposta de coworking de Roquetes, que es va començar a treballar el juliol de 2020 i encara està pendent de posar-se en marxa.
Les 4 accions que demana Diàspora Ebrenca per a aprofitar el potencial del teletreball són:
1) Comunicar els avantatges de teletreballar des de les Terres de l’Ebre. Campanya de comunicació per atraure professionals que vulguen teletreballar des del territori.
2) Xarxa de coworkings. Dinamitzar i impulsar els espais de coworking que siguin necessaris, per tal d’acollir teletreballadors, per tal d’afavorir la creació de nous projectes i sinèrgies entre professionals.
3) Millora dels transports i les infraestructures ferroviàries. Garantir unes infraestructures ferroviàries de qualitat, la millora de les R15 i R16, així com el retorn de l’Avant entre les Terres de l’Ebre i Barcelona, amb parades a Tortosa, l’Aldea, l’Hospitalet de l’Infant i el Camp de Tarragona.
4) Suport a la xarxa de professionals. Contribuir al treball que impulsarà Diàspora Ebrenca per tal de reforçar la xarxa de professionals de les Terres de l’Ebre que viuen i treballen fora del territori o que fan teletreball.