És un projecte de dades obertes que té l’objectiu de fomentar la llengua catalana
#català947 és un projecte impulsat des de la Direcció General de Política Lingüística per elaborar i mantenir el mapa sociolingüístic de Catalunya i promoure l’anàlisi de la variable lingüística en els estudis socials d’altres àmbits.
Des del web llengua.gencat.cat/catala947 es pot accedir al repositori que ofereix els principals indicadors demogràfics, sociolingüístics i de política lingüística disponibles de cadascun dels 947 municipis de Catalunya.
En els arxius de cada municipi es tenen en compte diversos usos del català. Per exemple, en el cas de Tortosa s’analitza en nivell de català en els comerços, ja que es troba dins dels 27 municipis on s’ha fet una o més vegades l’estudi Ofercat, que estudia la llengua d’inici d’atenció al públic i d’adequació quan el client parla català. L’estudi determina que la capital del Baix Ebre es troba en la segona posició en quant a la retolació informativa en català, en la llengua d’identificació oral i també la segona en la llengua d’adequació oral.
Pel que fa a l’àmbit territorial, a les Terres de l’Ebre les persones que tenen el català com la seua llengua habitual és el 72,2%, segons l’Enquesta d’usos lingüístics de la població del 2018. De fet, el percentatge de ciutadans amb coneixements de català a les Terres de l’Ebre és superior al percentatge a nivell de Catalunya.
Accés a les dades
Política Lingüística posa a disposició de la ciutadania una via de contacte àgil per atendre propostes, consultes i suggeriments sobre les dades presentades. També ofereix un ampli repertori d’estudis sociolingüístics amb dades demogràfiques i de caràcter sectorial i temàtic sobre la situació de la llengua catalana, que es poden consultar en línia. D’altra banda, el Centre de Documentació de Política Lingüística és el principal centre de documentació europeu en matèria sociolingüística i disposa de tota mena d’informació sobre la situació del català i altres llengües a disposició de la ciutadania.