El primer dijous de cada mes es reuneixen al mar musical Llar d’Amposta
Cantautors del territori ebrenc i també d’arreu de Catalunya es troben el primer dijous de cada mes des de fa gairebé un any sota el nom de ‘Trobada de cantautor[e]s al Llar‘. Ho fan al bar musical Llar, a Amposta, un lloc que no ha estat escollit a l’atzar.
Noel Luna, Alfred Porres i Eduard Sanchiz són els impulsors de les trobades, que van sorgir de manera espontània. Tots tres són cantautors i viuen a Amposta i, com és normal en el sector, es coneixen i comparteixen vida laboral i inquietuds. Enmig d’una conversa es va plantejar la possibilitat d’iniciar reunions de cantautors del territori per tal d’establir un espai de conversa, música i reivindicació. El lloc escollit per a les reunions va ser al Llar, un “clàssic d’Amposta”, el descriu el cantautor Noel Luna. El bar musical va aparèixer a Amposta el 1968, enmig de la popularització de la Nova Cançó catalana. El local ampostí va ser escenari d’un dels primers concursos de cantautors de Catalunya, explica Luna, “on va sortir premiats l’Ovidi Montllor i Pau Riba”. “Crec que este espai és idoni per a donar cabuda al projecte” reafirma el cantautor ampostí. Ara, els cantautors ebrencs han reprès este esperit del Llar per “donar continuïtat a l’esperit del moviment contestatari dels cantautors de finals del franquisme i la Nova Cançó“.
Avui dia s’hi ha sumat a les trobades desenes de cantautors de tot el territori ebrenc i també d’arreu de Catalunya. S’hi ha unit de forma recurrent artistes com Joaquín Ascón, Lluc Carles, Sergi Vizcarro i/o Carles Reverté. Parlen sobre les necessitats del sector, futures accions per millorar-lo i les oportunitats latents. Un altre dels objectius és “promocionar i difondre la cançó d’autor, especialment la del territori”, declara Luna, qui lamenta que no s’hi està apostant prou per part de les administracions i programadors. “Volem reivindicar a favor de la creativitat, i apostar per la creació i deixar una mica de banda les versions, ja que sinó acabem cantant tots el mateix“.
D’esta manera, el cantautor ampostí ha criticat la indústria musical, que influeix en una hegemonia en les programacions. “L’art i la cultura són una inversió. El que fem nosaltres és cultura i mereix ser escoltat”, declara Luna, qui mostra esperances per, a partir d’ara, reivindicar-se com a col·lectiu per fer una major força i canviar el panorama musical.