TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

‘Bruixes, la gran mentida’ de la rapitenca Joanna Pardos, al ‘Sense Ficció’

El programa de TV3 emetrà el documental dimarts a les 22:05 hores

Joanna Pardos és periodista. Ha estat la directora de dos programes guardonats amb el Premi Ondas, dels més prestigiosos a nivell espanyol: Radio Gaga i El Foraster. La seua faena ha permès acostar històries d’herois anònims al gran públic, i també ho ha fet amb perspectiva de gènere. L’any passat, el projecte ‘Pioneras’, que va dirigir, va rebre el premi CIMA FesTVal a la igualtat 2021. Explica la història de dones brillants que van desafiar el que s’esperava d’elles en un context masclista, com la primera dona llicenciada en Medicina a Espanya o la primera corresponsal de guerra.

Ara, seguint esta línia, Pardos presenta el documental ‘Bruixes, la gran mentida’, que es podrà veure demà al ‘Sense Ficció’ de TV3 a partir de les 22:05 hores. El documental resseguix les acusacions i detencions de centenars de dones acusades de bruixeria, “bocs expiatoris d’una societat tremendament masclista”. Catalunya, entre els segles XV i XVII, va ser un dels territoris europeus on més dones es van perseguir per este fet, sobretot a les comarques del Pirineu. El documental repassa estos episodis amb l’ajuda de diversos investigadors catalans i de fora del país, i també reflexiona sobre les conseqüències de les persecucions i l’herència masclista que ens ha quedat. Però no només es parla del passat: l’actitud que es tenia fa segles contra les suposades bruixes es repetixen dia a dia contra dones que patixen una violència semblant.

‘Bruixes, la gran mentida’ arriba en un moment en què l’assumpte està més d’actualitat que mai després de la investigació de la revista Sàpiens sobre el tema. Diversos ajuntaments, entitats i particulars s’han afegit a la campanya ‘No eren bruixes: eren dones‘, una iniciativa liderada per historiadors que volen re contar una història de violència, maltractament i tortura cap a la dona.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects