La revista Sàpiens recull les execucions de dones acusades de bruixeria arreu de Catalunya
Els historiadors Agustí Alcoberro i Pau Castell han identificat més de 700 dones executes per bruixeria a Catalunya, entre els segles XV i XVIII. La revista Sàpiens ha volgut recollir les dades en un mapa interactiu i la campanya No eren bruixes, eren dones, per posar de manifest que estes execucions van ser a causa d’un sistema patriarcal que castigava les dones independents i cultivades.
La bruixeria es va legislar per primer cop a Europa a la Vall d’Àneu, a l’any 1400. De fet, Catalunya va ser el territori de la península on més dones es van matar per este suposat crim. Durant 300 anys es van assassinar un miler de dones a causa de les denúncies de veïns i coneguts.
La cacera de bruixes a casa nostra
Al mapa interactiu de Sàpiens hi apareixen les suposades bruixes que van morir a les nostres terres. A Ulldecona en van matar cinc amb el mètode de la forca, al 1627. Dos homes fadrins i una dona tortosins van ser jutjats pel Tribunal Inquisitorial de València al 1429 i van quedar absolts. A Arnes, diverses dones van ser jutjades i condemnades a mort pel consell municipal del mateix poble, a l’any 1548. A Flix, Francina Bureta, na Argelaga i na Zoreta van ser jutjades el 1533 a la baronia de Flix i la Palma. Es desconeix el lloc d’origen de les tres. Vuit dones de Favara de Matarranya, a la frontera amb Catalunya, van ser jutjades al senyoriu de Favara el 1616. Almenys tres van morir a la forca.