Xavier Torà elabora cervesa artesana que combina amb productes com la mel o el vermut
Xavier Torà, establert a Ginestar, fa anys que treballa en un celler. Esta experiència va fer-li prendre curiositat per l’elaboració de les cerveses artesanes. Com ell mateix explica, va ser arrel d’un article on tractaven el tema que va decidir intentar produir cervesa, a veure què passava. “Vaig començar a fer proves a casa i va anar agradant. Em van dir, fica’t a la fira del poble i prova-ho, i a la gent li va agradar molt. De mica en mica em vaig animar i em vaig acabar donant d’alta per poder fer-ho”. Això passava l’any 2010, i els anys següents, Ginesart ha experimentat amb productes de temporada que s’han sumat a les cerveses que sempre tenen disponibles. N’és un exemple Il·lusió de Mel, creada al 2011 expressament per a la fira del Perelló.
Torà seguix elaborant el seu producte als baixos de casa seua, en un petit obrador de trenta metres quadrats. Treballar sol i sense dedicar-s’hi de manera exclusiva li dona l’oportunitat d’elaborar les cerveses de manera artesanal, sense pressa i amb marge per comprovar si les idees que se li ocorren acaben funcionant quan les posa en pràctica. Al 2014, la pensada de crear un licor de cervesa se va fer realitat. Torà afirma que és el primer elaborat a Catalunya i Espanya, ideal per prendre després de menjar, amb un primer gust a alcohol que acaba recordant la cervesa. N’ha patentat la recepta i la fa fins i tot per a altres productors. Elabora també una cervesa amb vermut, que ha guanyat la medalla de plata al concurs 1001 Dégustations de França.
Ginesart és una empresa petita que va començar fa més d’una dècada amb esperit local i que actualment abastix restaurants, agrobotigues i particulars més enllà de Tarragona. Torà se seguix encarregant de fer viatges, repartir i buscar nous clients, a banda de tot el procés creatiu i artesanal que duu a terme. S’adapta a les necessitats dels clients i està obert a experimentar amb les propostes que li fan, convençut que la cervesa és una beguda que pot contenir diversos sabors, aromes i matissos.