Pilar Ferrando és terraltina d’adopció. Natural de Roquetes, va instal·lar-se a Batea per amor i des de llavors que no ha volgut marxar de la comarca. Actualment viu a Gandesa i aquí hi té tota la seua vida des de fa anys. De fet, s’hi va establir perquè va entrar a treballar a la Cooperativa de Gandesa com a guia turística. “Quan vaig començar jo no tenia ni idea de vi, i a més no m’agradava. Les visites me les vaig acabar fent molt meues, parlava de la cultura i la història del poble, de per què al poble hi ha esta cooperativa, tota la part del modernisme del celler… i vaig buscar molt la part humana, què havia passat a Gandesa des de l’obertura de la Cooperativa”. Ferrando va engrescar-se i va investigar sobre les arrels del projecte. Entre altres coses, va investigar els orígens del vermut Terralta, que va salvar el celler després de la Guerra Civil.
![](https://apropebre.cat/wp-content/uploads/2023/09/DSC05974-1024x683.jpg)
![](https://apropebre.cat/wp-content/uploads/2023/09/DSC06007-1024x683.jpg)
Esta faena la va captivar i va voler formar-se en el món del vi per seguir creixent. Al 2021 va emprendre el seu propi negoci, Vinomi, una empresa que aglutina la cultura i la col·laboració entre els agents del territori i, òbviament, el vi. Va escollir sis cellers de la comarca per organitzar-hi esdeveniments culturals maridats amb els seus productes. Són Bernaví, Cellers Tarroné, Vins del Tros, Essència de lluna, Serra de Cavalls i Rius d’Or. “Els músics i els agents culturals, amb la pandèmia, ho estaven passant fatal. Per ajudar-los, els anava portant als cellers en el format que fos, duos, trios, quartets… Vaig començar un binomi, un binomi real”.
![](https://apropebre.cat/wp-content/uploads/2023/09/DSC06018-1024x683.jpg)
![](https://apropebre.cat/wp-content/uploads/2023/09/DSC06029-1024x683.jpg)
![](https://apropebre.cat/wp-content/uploads/2023/09/DSC06036-1024x683.jpg)
![](https://apropebre.cat/wp-content/uploads/2023/09/DSC06064-1024x683.jpg)
![](https://apropebre.cat/wp-content/uploads/2023/09/DSC06076-1024x683.jpg)
El passat març, Ferrando va guanyar un dels tres premis a l’Emprenedoria Femenina Rosa Maria Garriga que impulsa l’associació Dones pel Futur. En concret, el premi a la millor implementació al territori. Des del primer dia i veient la gran resposta de públic i de productors de la Terra Alta, l’empresària ha sabut que Vinomi era una iniciativa de llarga durada, amb futur. “Estic fent el que vull i de la manera que vull. No tinc a ningú que em digue que no ho puc fer. Als cellers els dic, vull muntar no sé què. I ells em contesten, quan? Què necessites? Volia créixer, de poder fer més coses”. I, de moment, Vinomi seguix posicionant-se com una de les empreses enoturístiques amb més projecció del territori, mesclant el producte de sempre amb propostes trencadores.
1 comentari
Admiració a Pilar❤️és una gran dona.