Grans mitjans com The Guardian i La Vanguardia han abandonat el que un dia va ser Twitter, i no són els primers ni seran els últims. Este moviment reflecteix la creixent polarització i incertesa d’un ecosistema digital on el paper de mitjans i d’usuaris se troba en plena transformació. L’adquisició de Twitter per part d’Elon Musk i la seua conversió a una plataforma on proliferen desinformació i crispació ha fet que molts usuaris i mitjans mos qüestionem seriosament la nostra presència en este espai.
Els mitjans tradicionals, que han intentat mantenir uns estàndards de veracitat, se troben davant d’un dilema: continuar en un espai on prevalen missatges incendiaris i manipulació o abandonar-lo, deixant l’audiència a mercè dels bots i la desinformació. Potser és moment de preguntar-nos si cal lluitar per mantenir-hi una veu fiable o deixar que cada plataforma digital se defineixe pel públic que hi roman fidel.
L’auge de xarxes com Threads, Bluesky o Mastodon permet als usuaris escollir espais que s’ajusten més als seus valors i interessos. Però confiar cegament que el mercat digital resolgue per si sol este problema pot ser arriscat. Permetre que l’antic Twitter creixe sense control podria fer que se perde l’equilibri més enllà de la plataforma.
Este dilema és encara més complex per l’impacte de la intel·ligència artificial en la producció i el consum d’informació, que ofereix noves oportunitats, però també multiplica les amenaces. Els deep fakes, els bots i els algorismes dissenyats per polaritzar poden soscavar la confiança en la informació i les institucions. Desenvolupar eines i regulacions per a detectar i combatre estes pràctiques és essencial per preservar la llibertat d’expressió i la innovació.
Així, per a revertir esta tendència, cal fomentar el periodisme de qualitat a tots els canals, promoure l’alfabetització digital i exigir una regulació efectiva de les grans plataformes tecnològiques. Com a usuaris, hem de prendre consciència del nostre paper en la construcció d’un espai digital veritablement democràtic. Només amb un compromís actiu podrem garantir una informació veraç i una comunicació lliure en este complex ecosistema digital.