El cinquè volum de la revista de lletres i arts feta des de les Terres de l’Ebre ja és a llibreries. Solstici arriba al seu cinquè volum amb una proposta que amalgama temes diversos escrits per autors que escullen lliurement sobre què parlar. La revista els dona la possibilitat de fer recerca sobre allà que els interessa en profunditat i crear una peça a foc lent, només pel goig d’escriure-la i traspassar els coneixements.
S’hi inclouen els següents articles: “La biblioteca de Gerard Vergés”, per Quim Melchor Lleixà; “Drive My Car: un cotxe, teatre rus i un món que és un altre”, per Guillem Uceda i Oliver; “Breu antologia de l’enveja: Benedetti, Ernaux i Sabato”, per Guillem Lloret i Triola; “Àngel Guimerà: voler la carn i quedar-se els ossos”, per Lena Casanoves Giol; “La reforma lingüística de Pompeu Fabra”, per Gemma Sastre Sancho; “A propòsit de El viatge dels novençans, de Manel Ollé i Albiol”, per Rafael Haro; “Melodies de batalla”, per Irene Montagut; “Pulp: donar veu als inadaptats”, per Brian Cutts; “Radiohead: música de la nostàlgia del futur”, per Fèlix Edo Tena; “«Preneu seient, companys, parlarem de bellesa»: una retrospectiva de les caràtules dels àlbums de Manel”, per Mireia Arguijo Badia.
L’editor de Solstici, Quim Melchor, participa d’este volum com a autor. El seu text, disponible a continuació, partix d’un discurs que Òmnium Cultural li va encarregar en motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. “Pels deu anys de la mort de Vergés, volia fer un discurs sobre la seua figura i la seua obra. Vaig decidir fer un text exhaustiu i formal, com si m’haguessen encarregat un discurs sobre la figura de Vergés. Està construït a base de fragments de textos d’ell i de gent que ha escrit sobre ell”. Melchor qualifica la peça d’homenatge i remarca una de les finalitat de Solstici: l’escrit beu de fonts diverses i es comunica amb diferents formes artístiques, ja que la inspiració li va venir veient el documental Umberto Eco: La biblioteca del mundo. Així, els dos autors queden interconnectats.
Després d’unes quantes presentacions al territori i a Barcelona, la cinquena edició de Solstici tindrà un espai a la Setmana del Llibre en Català, al setembre, a la capital catalana. La publicació acaba d’adherir-se a l’APPEC (Associacions de Publicacions Periòdiques en Català) i a la campanya Més fortes que la censura.