Volen interpel·lar el nou govern de la Generalitat
El col·lectiu Assemblea Vaga Feminista de les Terres de l’Ebre ha anunciat que presentarà una moció per garantir el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs a la xarxa de serveis públics de Catalunya a diferents ajuntaments de les Terres de l’Ebre.
Marta Sans, membre de l’assemblea, ha començat fent un recordatori breu de les denúncies de la campanya “A terres de l’Ebre, l’avortament a la pública” per assenyalar totes les barreres que les dones troben per avortar voluntàriament. Ha explicat també, que segons dades del Servei Català de la Salut, “262 dones ebrenques van haver-se de desplaçar a Tarragona i Barcelona al 2019 per practicar-se una IVE”. Sans ha recordat que l’objectiu de portar les mocions als plens dels ajuntaments és interpel·lar el nou govern de la Generalitat que, tot i les declaracions de la ex-consellera Alba Vergés de què s’estava treballant per portar l’IVE quirúrgic a l’HVCT, “un mes després de l’inici de la campanya encara no han donat cap resposta efectiva.”
Selene Alberich, membre també de l’assemblea, ha anunciat els municipis on es debatrà la moció aquest mes de juny i juliol i ha explicat que l’assemblea continua treballant perquè la moció és presenti a la resta d’ajuntaments ebrencs. Alcanar, Bitem, Bot, Freginals, Gandesa, Jesús, la Ràpita, Tivissa, Tortosa, Ulldecona, Sant Jaume i la Serra d’Almos, són alguns dels municipis on en el pròxim ple es portarà a votació la moció.
Entre diverses propostes, la moció demana instar al govern de la Generalitat perquè garanteixi l’IVE quirúrgica a l’HVCT i a tots els hospitals de referència de cada regió sanitària, perquè implementi l’article 8 de la Llei Orgànica 2/2010 sobre la formació dels professionals de la salut amb perspectiva de gènere i perquè anul·li els convenis o contractes en centres sanitaris on es practiquen objeccions de consciència com a mandat institucional.
La moció també demana que els ajuntaments instin al Govern de l’Estat Espanyol perquè aturin el projecte de modificació de llei proposada pel PSOE que deixaria el mètode farmacològic com únic mètode fins a les 9 setmanes.
Finalment, Alberich ha explicat que “el que posa damunt de la taula aquesta moció, és que es comenci a desplegar d’una vegada la llei de l’avortament aprovada fa 11 anys, i que s’iniciï una revisió d’aquesta per tal d’eliminar els preceptes que suposen barreres per un exercici en garanties del dret a l’avortament”.