TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Unió de Pagesos confia en la intensificació de controls per evitar els robatoris de garrofa

El sindicat reclama des de finals de 2020 accions urgents

Unió de Pagesos confia en la utilitat de la intensificació dels controls per evitar els robatoris de garrofa als que s’ha compromès el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El Departament ha adoptat el compromís de dur una campanya específica de control als magatzems de garrofa i a reclamar la Declaració única agrària (DUN) pel transport d’aquest fruit durant la propera campanya de recol·lecció de la garrofa, que comença en un mes.

El sindicat valora que, encara que sigui in extremis, el Departament hagi començat a preveure i planificar les diferents mesures per evitar el robatori i millorar la traçabilitat d’aquest producte. Unió de Pagesos, però, considera que les mesures s’haurien d’haver planificat molt abans i no a un mes de l’inici de la recol·lecció, i més tenint en compte que el sindicat reclamava accions urgents des de finals de 2020, i considera també que en el futur caldrà major regulació i control. No obstant això, el sindicat valora positivament el compromís de l’Administració i els avenços que es preveuen ja en aquesta propera collita.

El Departament ha especificat al sindicat que ha enviat una comunicació a tots els magatzems que reben garrofa a Catalunya perquè compleixin amb les obligacions d’inscripció als registres corresponents en cas que el seu destí sigui per a alimentació animal i perquè tots ells requereixin a les persones que els lliurin garrofes el numero de la DUN 2021 del titular de la parcel·la d’origen de la garrofa. En aquest sentit, Unió de Pagesos mostra la seva preocupació pel fet que el Departament de Salut no troba possible identificar els magatzems que destinen la garrofa a alimentació humana, evidenciant una mancança greu de control de la traçabilitat del fruit amb aquest destí. Davant aquests fets, el sindicat es posarà en contacte amb els responsables de Salut per exigir el compliment estricte de la normativa de seguretat i higiene alimentària.

Unió de Pagesos troba un avenç important, però, la coordinació aconseguida entre el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals per reforçar els controls en transport i magatzems que hauran de portar a terme ambdós cossos policials. Fins la passada campanya de collita, els cossos de seguretat tenien dificultats per poder identificar els responsables dels robatoris i del transport de garrofes robades, i el sindicat confia que l’exigència de la DUN permetrà millorar aquesta identificació i l’establiment de les sancions que s’escaiguin. No obstant això, Unió de Pagesos ha aconseguit que el DACC comenci a treballar en una norma que ha de permetre, a partir de la campanya 2022 de garrofa, l’establiment d’un document d’acompanyament dels productes agrícoles des del seu lloc de producció fins al punt de lliurament, que hauria de reforçar encara més el control, seguretat i traçabilitat d’aquests productes.

Per tot plegat, Unió de Pagesos continuarà treballant per defensar el cultiu del garrofer a Catalunya, un arbre adaptat a les condicions del clima mediterrani, amb un paper fonamental a diferents comarques i que produeix un fruit amb cada vegada més usos en relació a l’alimentació saludable.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects