TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Unió de Pagesos adverteix de pèrdues d’entre el 50% i el 100% en la producció en fruita dolça a la Ribera d’Ebre

Les gelades dels últims cinc dies haurien estat la causa

Unió de Pagesos alerta que les pèrdues a causa de les gelades de les últimes cinc nits comportaran pèrdues arreu del territori català i, també, a la Ribera d’Ebre, on molts dels arbres fruiters ja estaven florits.

A la zona fruitera de les Terres de l’Ebre les gelades també han tingut una gran incidència ales fondalades, on l’albercoc ha estat el conreu més afectat, en algunes parcel·les, amb danys del 80% al 100% de la producció. En cirera i préssec i nectarina, l’afectació de les parcel·les a les vallades s’estima al voltant del 40%. Tal com ha passat en fruita dolça, la comarca més afectada per danys en l’ametller ha estat la Ribera d’Ebre, amb pèrdues de producció d’entre el 50% i el 100%.

Les afectacions s’han repetit a la Plana de Lleida, els Pallars, part del Priorat i l’Anoia. El sindicat adverteix que caldrà fer un seguiment acurat dels danys per veure quins efectes pot tenir sobre el producte final que pot acabar comercialitzant-se, ja que s’espera un increment dels fruits amb problemes de pinyol obert o llàgrimes, en el cas de la pera, que facin que no siguin aptes per poder-se comercialitzar per al consum en fresc.
 
Unió de Pagesos considera que el sector tornarà a patir una altra campanya complicada per tal de garantir la viabilitat econòmica de moltes explotacions de fruita dolça, ja que el sector arrossega crisis des de fa una dècada, des de l’E. coli del 2011 i la crisi de preus d’inici del 2014 que després va agreujar el veto rus, o les adversitats climàtiques de l’any passat, que no van compensar l’increment de preu. Aquestes gelades també agreujaran la situació dels productors d’ametlla, que en un any han patit una davallada d’un 46% del preu, de 5,1 a 2,75€/Kg gra, segons llotja de Reus.
 
Per aquest motiu, Unió de Pagesos ha endegat una campanya de mocions a ajuntaments, consells comarcals i diputacions de les zones afectades, per tal que el Govern de l’Estat i el de Catalunya articulin mesures per pal·liar la situació a la pagesia més afectada, consistents en diferents mesures fiscals i ajuts directes.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects