A Aldover, a prop del riu, hi ha un espai on s’atura el temps. Marco Pla ha construit al jardí de casa seua un campament neolític, amb les seues pròpies mans i de manera autodidacta. La curiositat per com se feien les coses fa milers d’anys li ve de la passió que tenia son pare per recopilar petites eines prehistòriques. Abans de la Llei de Museus, aprovada als anys 90, tothom podia recollir estes troballes i quedar-se-les. El pare de Marco tenia més de 10.000 peces, tal i com testimonien els retalls de diaris de l’època que hi ha a la caseta-museu del fons del jardí. Ara, son fill les preserva totes, tot i que fa uns anys, va tenir la necessitat de seguir explorant els materials i les construccions d’èpoques antigues. D’estes inquietuds va nàixer el seu mitjà de vida actual, Ebreibosc.
Marco va buscar diversos terrenys per construir les cabanes i el forn que ara té. No va quallar a cap altra banda i va decidir habilitar el racó de la piscina, tapar-la i convertir-ho tot en una espècie de campament. Seguint tutorials, normalment trets de llibres o fotografies, va aconseguir aixecar-les, proporcionar-los una teulada i un bon revestiment aïllant. A la més grossa és on reunix els xiquets i les famílies que venen fins a Aldover per conèixer com se vivia al període prehistòric.
Totes són d’estil neolític. A l’interior comencen els tallers per als menuts, una activitat que li permet a Marco explicar què significa este espai, com el va fer i què pretén. Diu que els conta una història perquè siguen capaços d’entendre-ho tot, com vivien les persones abans de tenir cotxes, llits o carreteres, i fins a quin punt era important viure en comunitat i saber cuidar-se els uns als altres. Per començar la jornada, encén un foc davant seu amb la tècnica de la percussió, és a dir, fent xocar dues pedres que comencen les guspires.
Hi ha la possibilitat de fer tot tipus de tallers, que sempre són educatius i requerixen treballar amb les mans, seguint els mètodes artesanals. Fer joies amb pissarra, coure el pa en un forn, participar en una excavació arqueològica… Els menuts se’n van amb un element que han creat des de zero. El boca orella ha estat un dels secrets de l’èxit d’Ebreibosc. Marco obre les portes de casa seua a escoles, esplais, famílies o grups reduïts. Fa unes setmanes, va acollir també un noi procedent d’Escòcia que va demanar-li a través de xarxes de quedar-se amb ell un parell de dies. Va dormir en una de les cabanes.
A banda dels tallers, Marco també ven ceràmiques cuites en una foguera i altres materials didàctics. No és el gruix dels ingressos d’Ebreibosc, però tothom qui valore l’artesania i este procés de producció singular, pot demanar-li un objecte únic.
Al fons de la finca hi ha un espai dedicat a les peces que va trobar el pare de Marco. Hi ha vèrtebres o cranis d’animals que gent d’arreu del món portava a Aldover, sabent que hi havia algú amb sensibilitat per estos objectes.
Per a Marco Pla, tenir l’oportunitat de treballar a casa, rodejat dels seus animals i dels edificis que ell mateix ha aixecat, és un privilegi. Tot i que reivindica la falta d’ajuda cap als emprenedors per part de les institucions i l’educació que se rep des de l’escola. Pensa que s’hauria d’ensenyar a gestionar els projectes propis des d’un inici, i no només quan no queden més opcions laborals.