Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Contacte: info@apropebre.cat
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    A Prop Ebre
    • Territori
      • Baix Ebre
        • Aldover
        • Alfara de Carles
        • Benifallet
        • Camarles
        • Deltebre
        • El Perelló
        • L’Aldea
        • L’Ametlla de mar
        • L’Ampolla
        • Paüls
        • Roquetes
        • Tivenys
        • Tortosa
        • Xerta
      • Montsià
        • Alcanar
        • Amposta
        • Freginals
        • Godall
        • La Galera
        • La Sénia
        • Mas de Barberans
        • Masdenverge
        • La Ràpita
        • Sant Jaume d’Enveja
        • Santa Bàrbara
        • Ulldecona
      • Ribera d’Ebre
        • Ascó
        • Benissanet
        • Flix
        • Garcia
        • Ginestar
        • La Palma d’Ebre
        • La Torre de l’Espanyol
        • Miravet
        • Móra d’Ebre
        • Móra la Nova
        • Rasquera
        • Riba-Roja d’Ebre
        • Tivissa
        • Vinebre
      • Terra Alta
        • Arnes
        • Batea
        • Bot
        • Caseres
        • Corbera d’Ebre
        • El Pinell de Brai
        • Gandesa
        • Horta de Sant Joan
        • La Fatarella
        • La Pobla de Massaluca
        • Prat de Comte
        • Vilalba dels Arcs
      • Terres del Sénia
    • Actualitat
      • Política
      • Economia
      • Cultura
      • Societat
      • Esports
      • Entrevistes
    • Opinió
    • Mèdia
    • Pòdcast
      • L’informatiu
      • Converses de Prop
      • Parlem d’Igualtat
    • Captures
    • Al brancal
    A Prop Ebre
    Home»Captures»Un poble unit pel foc, l’elaboració artesana i la tradició
    Captures El Perelló

    Un poble unit pel foc, l’elaboració artesana i la tradició

    RedaccióBy Redacció21/01/20252 Mins Read

    El Perelló està de celebració. En el marc de la seua festa major en honor a Sant Antoni, el poble ha celebrat la seua festa més icònica, la del Calmant. El calmant és una beguda alcohòlica elaborada de manera artesanal a base de rom, cafè i sucre. És una tradició que els veïns es reunixquen en el dia escollit per crear i tastar esta beguda que ja forma part del seu patrimoni. Tothom té este dia marcat al calendari.

    “Jo poso molt de sucre, que quede dolcet, intento no cremar-lo gaire perquè el sucre es pugue fer caramel i quede dolçor en boca. Si et passes i cremes molt, l’alcohol marxa i li falta el puntet del licor”, explica Guillermo Llaó, que porta anys participant al concurs de calmant. Trenta participants opten al premi, que s’apunten a la convocatòria durant un espai de temps concret que obre l’organització. L’Ajuntament s’encarrega de facilitar als participants tot el necessari, fins i tot els estris, i els assistents només paguen el preu de l’entrada, que els permet tastar totes les creacions.

    “Els mariners, per passar el fred, cremaven el rom que portaven d’Amèrica, que es feia de la canya de sucre i era barat. Els pastors feien el mateix. Aquí, al Perelló, fa anys hi baixaven molts pastors de la zona de Terol. Allà hi ha molts pobles on també es fa la festa del calmant, i se suposa que ve d’allí”, explica Llaó. A ell li van ensenyar a fer calmant a casa. De ben menut veia com l’elaboraven els adults fins que va arribar el dia que l’hi van dixar fer. Parla d’una tradició molt arrelada al poble que engloba totes les generacions. De fet, un dels atractius de la festa és la convivència entre els joves i els grans, tots vestits amb el logo de les festes, un porc que representa el seu patró. Estan units per un producte únic que els arrela.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email Telegram WhatsApp

    Comments are closed.

    Posts relacionats

    Tivissa té un nou oasi cultural: s’inaugura la Sala Teatre

    Tivissa ja gaudix d’un nou espai on poder programar actes culturals, econòmics i festius, on els veïns i veïnes puguen…

    Read More

    Trenta anys de natura protegida a la Reserva Natural de Sebes

    La Reserva Natural de Sebes fa trenta anys. L’aniversari arriba en una situació d’emergència climàtica a nivell mundial, tot i…

    Read More

    Al brancal d’Hodei Studio

    Read More

    La resistència als safarejos: l’última dona de la Ribera d’Ebre que renta a mà

    Read More

    L’ancestralitat de la cuina femenina regna al Rihihiu

    Read More

    Notícies recents

    Al brancal d'Arrels d'Orta

    Enric Alfonso està al capdavant de la vinateria Arrels d’Orta, que reobre portes el proper ...
    Al brancal 03-12-2025

    Josep Piñol després d''Evitada': “M'interessa la hipocresia de les persones”

    Josep Piñol (1994, Tivenys) és nerviós, es mou quan parla i mai s’està en la ...
    Cultura 29-11-2025

    Jordi Fabá presenta 'Dos Almas', un tema nascut de la búsqueda de la creativitat

    El músic tortosí llença el seu segon single Jordi Fabá ha tret el seu segon ...
    Cultura 27-11-2025
    El més vist

    Al brancal d’Arrels d’Orta

    Al brancal

    Josep Piñol després d”Evitada’: “M’interessa la hipocresia de les persones”

    Cultura

    Jordi Fabá presenta ‘Dos Almas’, un tema nascut de la búsqueda de la creativitat

    Cultura

    Al brancal de Genèriccc

    Al brancal

    Robert Adell: “Es necessiten més pastors”

    Entrevistes

    Subscriu-te al butlletí

    Rep les últimes notícies

    • QUI SOM
    • CONDICIONS I PRIVACITAT
    • POLÍTICA DE COOKIES

    CONTACTE
    info@apropebre.cat

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    © 2025 Apropebre. Designed by Globals.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar el consentimiento de las cookies
    Utilizamos tecnologías como las cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. Lo hacemos para mejorar la experiencia de navegación y para mostrar anuncios (no) personalizados. El consentimiento a estas tecnologías nos permitirá procesar datos como el comportamiento de navegación o los ID's únicos en este sitio. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.
    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques .
    Preferències
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a la finalitat legítima d'emmagatzemar preferències no sol·licitades per l'abonat o l'usuari.
    Estadístiques
    El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense un requeriment, el compliment voluntari per part del Proveïdor de serveis d'Internet, o els registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només per a aquest propòsit no es pot utilitzar per identificar-te.
    Màrqueting
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb fins de màrqueting similars.
    • Gestiona les opcions
    • Gestiona els serveis
    • Gestiona {vendor_count} proveïdors
    • Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    • {title}
    • {title}
    • {title}
    X