El II Congrés Internacional es desenvoluparà al llarg dels dies 3, 4 i 5 de març de 2023 al municipi de Gandesa
El divendres 17 de febrer de 2023, a les 17 h, a l’Aula Didàctica del Museu de Tortosa es durà a terme la presentació del II Congrés Internacional “La Guerra Civil a les Terres de l’Ebre (1936-1939)”, a càrrec de l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé Pedrola, l’alcalde de Gandesa, Carles Luz Muñoz, la directora dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre del Departament de Cultura, M. Victòria Almuni Balada, i el professor de la Universitat Internacional de Catalunya, Xavier Baró Queralt.
A continuació, es durà a terme una taula de tres ponències que porten per títol “El final de la guerra a Tortosa: ocupació, èxode i retorn”, a càrrec de l’historiador, Roc Salvadó Poy;“Tres mirades balcàniques sobre la guerra: els brigadistes grecs, Nikos Kazantzakis i Georgi Dimitrov”, a càrrec del professor de la Universitat Internacional de Catalunya, Xavier Baró Queralt, i “La repressió a les Terres de l’Ebre”, a càrrec de l’historiador, David Tormo Benavent. Aquesta sessió de conferències serà moderada per l’historiador, Ramon Gironès Blanch.
El II Congrés Internacional es desenvoluparà al llarg dels dies 3, 4 i 5 de març de 2023 al municipi de Gandesa i dissabte al matí es realitzarà una extensió al municipi de Móra d’Ebre. Aquest comptarà amb la participació d’alguns dels millors especialistes en la matèria tant a nivell nacional com internacional, es presentaran diverses comunicacions prèviament seleccionades pel Comitè Científic, s’ha previst dues visites guiades als espais històrics de la Batalla de l’Ebre (la fossa comuna de Santa Magdalena de Móra d’Ebre i el Poble Vell de Corbera d’Ebre), i finalment com a novetats destacades d’aquesta segona edició es duran a terme la projecció del film “La Amarga derrota de la República” i l’actuació musical dels Ravalers d’Onda.
L’organització del Congrés Internacional va a càrrec de l’Ajuntament de Gandesa, l’Ajuntament de Tortosa, la Universitat Internacional de Catalunya, el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre i l’Associació i Grup de Recerca en Memòria Històrica i Reconciliació.
Així mateix, compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Terra Alta, l’Ajuntament de Móra d’Ebre, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Arxiu Comarcal de la Terra Alta, el Memorial Democràtic, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Societat Catalana d’Estudis Jurídics filial de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Ramon Muntaner, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Patronat pro Batea, l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre, l’Associació Grup de Recerca, Intervenció i Gestió Cultural Prisma Cultural i l’Associació Cultural la Riuada.
Pel que fa a la inscripció a la presentació i sessió de Tortosa del II Congrés Internacional “La Guerra Civil a les Terres de l’Ebre (1936-1939)” podeu fer-la a través del correu electrònic següent: congres.guerracivil3639@gmail.com