TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Tortosa instal·la una placa al nínxol de Maria Griñó

Les restes de la mare del general Cabrera s’han localitzat 185 anys després de la seua mort

Un misteriós correu fet arribar a una petita redacció de Tortosa va ser la primera pista per poder localitzar les restes de Maria Griñó, mare del general Cabrera. El 1836 la van afusellar i, en el temps, s’havia perdut el rastre de les seues despulles. El motiu de la seua mort, no va ser altre que haver estat mare del general carlista, amb motiu de venjança per haver ordenat la mort de dos alcaldes lliberals. Marina Pallás, periodista de Diari de Tarragona a la delegació de l’Ebre, va fer la troballa amb el suport de l’arxiver municipal de Tortosa, cent-vuitanta-cinc anys després de la seua mort.

L’Ajuntament de Tortosa ha instal·lat una placa al nínxol on reposen les restes de Maria Griñó, al cementeri municipal de la ciutat.

Griñó va ser afusellada al 1836 en el marc de la primera Guerra Carlina, com a represàlia de les accions que havia comandat el general Ramon Cabrera. Descendents de la família es van posar en contacte amb l’Ajuntament per mirar de localitzar les restes i, una vegada determinada la ubicació, l’Ajuntament es va comprometre a instal·lar-hi una inscripció que recorda la dissort de Maria Griñó. 

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha explicat que, amb la instal·lació d’esta placa, l’Ajuntament vol dignificar l’espai on es troben les restes de Maria Griñó, que «va ser injustament afusellada pel simple fet de ser mare». Juntament amb este homenatge, al 2019 l’Ajuntament ja va incloure una figura de Maria Griñó al conjunt d’il·lustracions que conformen el Passeig de les Cultures, situat al passeig que voreja els peus del castell de la Suda, per tal de recordar-la.

https://www.youtube.com/watch?v=UGdBNlSZzkk
Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects