Esta instal·lació d’autoconsum col·lectiu distribuirà l’energia entre diversos equipaments del municipi
El Departament de Territori, a través de l’empresa pública Infraestructures.cat, impulsa conjuntament amb l’Ajuntament del Perelló el seu primer projecte pilot de comunitat energètica, les obres del qual es troben molt avançades. El conseller Juli Fernàndez i Olivares ha visitat el municipi per clausurar una jornada de debat dedicada a l’impuls d’iniciatives públiques com aquesta per assolir la sobirania energètica.
En este cas, s’han invertit 145.600 euros en la instal·lació de plaques solars en la coberta de l’Institut Escola El Perelló, amb una potència pic de 125 kWp i una capacitat per generar energia de 158.700 kWh. El disseny de la instal·lació s’ha fet aprofitant tot l’espai possible de la coberta, el que permet obtenir la màxima potència de generació. L’energia obtinguda es compartirà entre 10 equipaments del municipi, com ara l’escola de música, l’hotel d’entitats, la casa de cultura, l’Ajuntament, el camp de futbol i altres equipaments educatius. La distribució se durà a terme en funció dels coeficients de repartiment acordats.
Infraestructures.cat ofereix també als diversos agents del territori assessorament per constituir jurídicament la comunitat energètica que gestionarà la instal·lació. A hores d’ara, en formen part l’Ajuntament del Perelló, el Consell Comarcal del Baix Ebre i la mateixa empresa pública, tot i que s’hi poden unir altres municipis i institucions. La creació de comunitats energètiques per gestionar instal·lacions d’autoconsum com esta és un dels pilars per contribuir a assolir la sobirania energètica que proposa l’Agenda dels Pobles i Ciutats Catalunya 2050, adoptada pel Govern català. L’Agenda advoca per transitar cap a un model energètic neutre en carboni, descentralitzat, connectat en xarxa i digital, basat en energies netes i renovables. Este objectiu està alineat amb el Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya, que vol assolir un model basat 100% en energies renovables el 2050.