Oscar Pla, Ruben Prades, Eli Bermudez, Enric Martí i Martí Vinyals formen un grup d’amics de La Sénia, de tota la vida. Tenen oficis diversos i alguns treballen fora del territori, però han creat una cooperativa per mirar de reactivar el poble i els terrenys d’oliveres oblidats que ja ningú vol cultivar. Estos cinc joves han recuperat finques de les seues famílies que estaven quedant abandonades, unes setze heactàrees en total. Tot i la preocupació per la preservació de l’ofici i les tradicions, també volen que sigue un projecte inclusiu i amb una vessant social. “Vam veure que, pràcticament, no hi ha atenció a les persones. Això va lligat amb què la gent se va dixant els camps d’oliveres perquè no hi ha joves agricultors”, explica Oscar Pla. Van decidir unir estos dos móns per a crear Terram. “La idea és ocupar a persones de col·lectius vulnerables dins del món agrari”.
Terram vol unir persones amb malalties mentals i joves de la zona que no tinguen faena per tal de formar-los i donar-los eines perquè després puguen dedicar-se al sector. La inserció social és la base de la cooperativa, amb la clara voluntat d’apropar-se a este tipus de col·lectius, sovint assenyalats i jutjats, per desmuntar estereotips.
En un intent de revitalitzar el territori i aprofitar el que oferix, Pla també explica que han començat a treballar al voltant de les plantes aromàtiques. “Són molt importants. Anteriorment, els nostre iaios i iaies tenien coneixements i sabien utilitzar-les i ara, els joves ne sabem cada vegada menys”. A partir de conèixer-les i cultivar-les per donar un altre toc als olis que puguen produir.
Avui, Terram ha donat la benvinguda a un grup d’usuaris del servei pre-laboral del Pere Mata d’Amposta per apropar-los al projecte i posar-los en contacte amb els seus terrenys. Junts, han explorat la finca, han conegut les diverses tècniques de cultiu i com funcionarà la cooperativa. Han aprofitat també per fer xarxa, esmorzar junts, fer una passejada i conèixer les diverses varietats de flora que hi ha al poble. Pla explica que volen que els diversos municipis de l’Ebre s’acosten a La Sénia per conèixer com treballen, si hi estan interessats, Volen crear comunitat entre comarques, i ja tenen persones amb finques en propietat que els han contactat perquè no troben ningú que els les vulgue mantenir.
La problemàtica de l’espoli d’oliveres mil·lenàries i centenàries seguix present al Montsià, tot i les normatives. Per a Terram, el paisatge del poble i de tot el sud en general, és un bé que cal preservar, i volen aportar el seu granet d’arena per assegurar-se’n. “És més fàcil arrencar una olivera que mantenir-la, però intentem que no passe perquè tot això ens fa més rics, és el nostre paisatge. Veure camps secs i deserts ens perjudicaràa natros. Tenir esta vista quan puges cap a La Sénia, amb les oliveres al costat… és important. El projecte pot ajudar a evitar espolis”.
De cara a la pròxima campanya, Terram treurà les primeres unitats del seu producte, oli d’oliva verge extra. Serà el primer cop que la seua faena se veurà materialitzada i estarà disponible per comprar, sota la seua pròpia marca.
1 comentari
Hola bona gent.
A Altafulla també hi ha un camp d’oliveres que no té relleu generacional.
Per si es del vostre interès.