L’associació en defensa del territori denuncia la tramitació de noves centrals eòliques que comportarien 31 nous aerogeneradors
La Terra Alta és avui la comarca catalana que concentra la producció de més megawatts (MW), concretament 529 MW, i a molta distància de la segona comarca amb major producció, les Garrigues (379 MB). Tot i això, continuen arribant nous projectes de centrals eòliques a la comarca. Es tracta de tres noves centrals eòliques que sumen un total de 147 MW i 31 aerogeneradors de 200 metres d’altura, les instal·lacions de les quals afecten els termes de Batea, Caseres, Gandesa, Corbera d’Ebre, la Fatarella i la Pobla de Massaluca, a la Terra Alta, i Ascó, a la Ribera d’Ebre.
Les tres centrals eòliques són: Les Crestes, de 49 MW sobre terreny en sòl no urbanitzable al terme municipal de Batea, i la seva infraestructura d’evacuació, als termes municipals de Batea, Gandesa, Corbera d’Ebre, la Fatarella i Ascó; Fontcalda, de 49 MW sobre terreny en sòl no urbanitzable al terme municipal de Batea, i la seva infraestructura d’evacuació, als termes municipals de Batea, Caseres, Gandesa, Corbera d’Ebre, la Fatarella i Ascó; i, El Calvari, de 49 MW sobre terreny en sòl no urbanitzable als termes de Batea i La Pobla de Massaluca, i la seva infraestructura d’evacuació als mateixos municipis. Les tres sol·licitades per Enel Green Power España S.L.U.
L’associació Terra Alta Viva denuncia de nou “la contínua arribada de projectes a un territori massificat i hipotecat per centenars d’aerogeneradors en funcionament” i diuen que “el Govern sap l’escàs pes electoral que té la comarca, una de les més empobrides i envellides de Catalunya, i no només no respecta la idea de massificació ni la de solidaritat en termes d’implantació d’energia renovable, sinó que continua tramitant projectes tant d’eòlica com solar, ja que és un model que els hi funciona, concentrar en una zona amb baix pes demogràfic les infraestructures que ningú vol”.
Davant d’esta allau de nous projectes, Terra Alta Viva lamenta la manca d’actuació i determinació de diversos ajuntaments de la comarca a l’hora de fer una modificació dels plans d’ordenació urbanística municipal (POUM) d’aquelles zones no afectades per centrals eòliques o projectes en curs, una eina que permet ordenar els usos del territori i protegir-lo. Així, l’entitat demana als ajuntaments d’Arnes, Batea, Caseres, Corbera d’Ebre, la Fatarella, Gandesa, Pinell de Brai, Prat de Compte, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs que modifiquin el POUM. També expressa la falta d’estratègia conjunta comarcal, que creuen que hauria d’estar encapçalada pel Consell Comarcal de la Terra Alta.
Alhora, l’associació rebat les declaracions de l’alcaldessa de Vilalba dels Arcs, Laura Domènech, en la línia de fer creure a la ciutadania que no es pot lluitar contra aquesta massificació i optar per un altre model de desenvolupament. També, per al·lusions de l’alcalde de Batea i diputat Joaquim Paladella, l’entitat vol especificar que Terra Alta Viva és un moviment que aglutina veïns i veïnes de diferents municipis de la comarca, així com de diferents àmbits professionals i vinculats a entitats diverses, que treballen per la defensa del territori de manera desinteressada.
En este sentit, Terra Alta Viva afirma que “la situació es podria reconduir, només cal obrir el debat social, posant l’autoestima pel territori i el model de comarca que vol la ciutadania per damunt dels interessos partidistes d’alguns polítics, de l’espoli de recursos de les grans empreses elèctriques i de les petites compensacions econòmiques que reben els particulars. Assumir més centrals comporta més fractura social, més patrimoni perdut i més hectàrees de territori hipotecat per sempre”.
Des de l’entitat emplacen “a la població i a les organitzacions agràries a demanar un futur digne i a decidir entre tots quin és el model de comarca que volem”. I sobretot, vol que les administracions i els representants polítics responguin a la pregunta: Quin és el límit d’aerogeneradors que la comarca ha d’assumir? Per a l’entitat, este topall ja s’ha sobrepassat.