AvanTEbre és una cooperativa sense ànim de lucre, feminista i que treballa des del sector social. Mari Pau Cid, una de les impulsores, explica que, en el moment de la seua creació, era l’única formació d’estes característiques a les comarques del sud, i que probablement ho seguix sent. Els seus objectius són variats, però sobretot fan faena per dinamitzar el territori amb perspectiva de gènere i construir una societat lliure de violències i odi.
Un dels projectes amb més exit d’AvanTEbre és ‘Teixint Esperances’, una iniciativa que forma dones en situació d’exclusió social i laboral en l’ofici de cosir. Tot va començar amb el testimoni d’una dona que havia sofert violència de gènere i, en separar-se de la parella, s’havia trobat sense recursos econòmics ni possibilitat de trobar una faena. “Les dones, a partir de certa edat, som invisibles”, declara Cid.
Així va sorgir la idea d’obrir un espai segur per a totes aquelles que haguessen patit violència per part de les seues parelles i se trobessen sense oportunitats per valdre’s per elles mateixes. Glòria Tomàs és l’encarregada d’ensenyar-los el necessari per confeccionar tot tipus de peces de roba des de zero.
Moltes de les dones participants arriben a AvanTEbre procedents de Serveis Socials, Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD), el SOC i el Grup d’Atenció a la Víctima (GAV). Durant sis mesos, a més d’apendre a cosir, reben indicacions sobre emprenedoria i alfabetització digital perquè siguen capaces de trobar faena sense dependre de ningú. També reben les visites d’una psicòloga que els ajuda a treballar problemes i bloquejos emocionals, i d’una coach que potencia l’empoderament individual.
La multiculturalitat és un factor clau a ‘Teixint Esperances’. Moltes de les participants són racialitzades, i Mari Pau Cid conta que és un factor que aporta lluminositat als cursos. Moltes se troben soles després d’anys d’aïllament o no tenen ningú a qui fer confidències, de manera que l’estona que passen al taller els servix per obrir-se i compartir emocions. Parlen de les tradicions del seu país d’origen, ensenyen balls i vestits típics, i l’últim dia preparen menjars d’arreu del món per compartir.
La propera edició de ‘Teixint Esperances’ començarà al setembre. És un curs gratuït. AvanTEbre finança esta i altres ajudes mitjançant diverses accions, entre elles la de vendre peces de roba fetes íntegrament per elles. Confeccionen les peces al gust i mida del client i estos encàrrecs són una font de finançament vital per a la cooperativa. A poques setmanes de la Festa del Renaixement de Tortosa, les màquines estan en marxa per produir faldilles, diademes i vestits.
1 comentari
Tot el que fas te ben aseguro que no s’oblidara mai, t’estimo molt carinyet Mari Pau