L’entitat organitza mensualment grups d’ajuda mútua a l’Ebre
El càncer continua sent una de les principals causes de mortalitat. El 2020 es van diagnosticar 19,3 milions de casos arreu del món i va provocar la mort de gairebé la meitat. Avui, 4 de febrer, és el Dia Mundial contra el Càncer, malaltia que s’estima que es diagnosticarà a 4.950 persones a la província de Tarragona, segons els càlculs del Registre de Càncer de Tarragona del Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.
El càncer és una malaltia que no només implica un procediment mèdic com a tal, sinó que requereix alguns cops una atenció afegida. La Lliga contra el Càncer treballa per complementar les accions de l’administració pública a través d’educació, activitats de prevenció, finançament de la recerca, formació i suport emocional i social als malalts de càncer i a les persones del seu entorn.
Lupe Ramírez, qui va ser diagnosticada fa cinc anys de càncer primari de còlon amb metàstasi en ovaris i matriu, explica que “la paraula càncer ho canvia tot”. I és per este motiu que es va dirigir a la Lliga aleshores, on va ser “arropada” i on, afirma, es va sentir “compresa”. Despés d’este temps, detalla Ramírez, ha trobat a la Lliga una “segona família”, on es pot “descarregar tot el que sents i agafar forces”.
Des de la Delegació de l’Ebre de la Lliga s’organitzen grups d’ajuda mútua (GAM) de manera mensual per parlar de diferents temes relacionats amb l’experiència del càncer. En estes sessions hi assisteixen psicòlegs, oncòlegs i d’altres professionals. Montse Aixendri, voluntària de la Lliga, explica que molts cops les sessions sorgeixen segons les necessitats dels assistents, ja que “poden estar interessats per qüestions concretes, com pot ser la nutrició o l’exercici per a malalts de càncer” i, aleshores, es conviden professionals especialitzats.
Estes sessions suposen alhora un espai de suport conjunt, on es poden tractar temes que molts cops són tabú, declara Aixendri. El tractament de quimioteràpia pot provocar algunes incomoditats a l’hora de tenir relacions sexuals i per este motiu s’ha convidat a una psicòloga sexual per poder fer front a esta situació.
Des de la Lliga contra el Càncer es treballa de forma conjunta, però també individual, facilitant l’accés a un psicòleg i també proporcionant acompanyament quan s’escau. A hores d’ara, a causa de la pandèmia, no es pot acompanyar en el tractament els malalts que estan sols, així i tot han seguit estant pendents de les necessitats dels malalts, explica Aixendri, fins i tot ajudant econòmicament quan ha estat necessari.