L’alt nombre d’ofegaments ha fet saltar les alarmes i posa en el punt de mira les condicions dels socorristes
SOS Socorristes exigeix a la Generalitat de Catalunya mesures per garantir la seguretat dels banyistes en un any rècord d’ofegaments a les platges catalanes. La plataforma exigeix la creació d’un nou decret autonòmic per regular l’activitat, ja que a hores d’ara són els ajuntaments els que se n’encarreguen de fer-ho. El fet que siguen els ajuntaments qui controlen el sistema de socorrisme a les seues platges significa que s’estan aplicant criteris diferents arreu del territori català, fet que denuncia la plataforma de socorristes. El portaveu de SOS Socorristes, Nacho Ibañez, defensa que el decret és necessari per a unificar criteris i aplicar “uns mínims” arreu.
La lluita dels socorristes de les platges catalanes es va iniciar el 2018 amb una gran mobilització. Com a resposta, el 3 d’agost del 202 es va publicar al DOGC la Llei 8/2020 de 30 de juliol de protecció i ordenació del litoral. Ibañez lamenta que a hores no s’està aplicant i que com a resposta des del departament de Territori és que es tracta d’un llarg procés burocràtic.
El que reclama SOS Socorristes són tres punts que garanteixin la seguretat dels banyistes i dels socorristes, situació que no s’estaria donant a hores d’ara. Reclamen que s’estableixin mínims de temporalitat, amb socorristes a les plateges catalanes “almenys des de l’1 de juny fins al 30 de setembre”. Cal destacar que a hores d’ara hi ha platges on no hi ha socorrista fins a Sant Joan i que a principis de setembre ja no hi són. També demanen més socorristes, ja que molts cops entre socorristes “hi ha una distància d’un quilòmetre i milers de banyistes entremig” denuncia Ibañez, fet que no garanteix la seguretat. Segons SOS Socorristes, a hores d’ara fan falta 300 socorristes més arreu de Catalunya per garantir un servei adequat. El tercer punt que reclamen és una millora en els equipaments de les platges. Alguns punts de vigilància no tenen ni aigua ni llum. Molts socorristes estan treballant llargues jornades exposats al sol i asseguts en cadires que “suposen un risc laboral”.
Per tot això, SOS Socorristes demana formar una taula de treball amb Territori i professionals del sector per tal de garantir els drets laborals i la seguretat de tots els banyistes de les platges catalanes. Ibañez, a més, anima a tots els socorristes de Catalunya a sumar-se a la plataforma i a tot interessat en millorar la seguretat de les platges en signar una petició que faran arribar a la Generalitat.