La cooperativa es reunirà a Jesús este dissabte
Som Energia és una cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre amb origen a Girona que ja es troba arreu de l’estat espanyol. Les seues activitats principals són la comercialització d’energia d’origen renovable i estan compromeses a impulsar un canvi de model energètic actual per assolir un model 100% renovable. La cooperativa es reunirà per segon cop a les Terres de l’Ebre per promoure els valors de Som Energia. La jornada tindrà lloc demà l’edifici de l’EMD de Jesús entre les 10 h i les 17h. L’activitat és gratuïta i oberta a tothom.
En la reunió de demà es pretén encoratjar la ciutadania a promoure comunitats energètiques que consisteixen en grups de persones que s’uneixen per gestionar, produir i consumir la seua pròpia energia neta. El Pinell de Brai i Ulldecona són dos exemples del territori on s’està promovent este sistema actualment amb la implicació dels ajuntaments, beneficiant a un gran nombre de la ciutadania. Flix n’és un altre exemple, tot i que s’ha impulsat de manera totalment privada. Un grup de veïns s’estan organitzant per produir la seua pròpia energia al municipi.
La cooperativa a hores d’ara compta amb alguns punts de producció d’energia elèctrica en instal·lacions de generació a partir de fonts renovables, finançades amb aportacions econòmiques voluntàries dels socis. Actualment, però, estes plantes no generen l’electricitat suficient per a donar resposta a tots els cooperativistes amb subministrament energètic, per la qual cosa funcionen com una distribuïdora.
Mateu Fornós, soci cooperativista de les Terres de l’Ebre, explica que a través del servei de Som Energia es garanteix un subministrament “d’origen 100% renovable, que té la voluntat d’impulsar que la producció siga descentralitzada”. Este últim fet és especialment interessant a les Terres de l’Ebre, ja que pretenen evitar les llargues línies de transport i que l’energia es cree a prop de la zona de consum, situació que no encaixaria amb el model implantat a la Terra Alta amb l’energia eòlica i que causa rebuig entre la població de la zona.
Un factor que defensa el cooperativista és el preu de l’electricitat, ja que “la cooperativa no té ànim de lucre”, per la qual cosa “garantim que no serà més cara del que costa”. Un altre model pel qual s’està treballant des de Som Energia és la instal·lació de plaques solars, promovent que les persones que viuen a una casa i tenen sostre puguen instal·lar-les a través d’una compra col·lectiva amb altres famílies, garantint així un servei eficient. De fet, a hores d’ara s’està duent a terme una segona fase d’instal·lació de plaques a cases de les Terres de l’Ebre i un cop finalitzada ja seran una setantena de cases arreu del territori amb plaques solars instal·lades amb el suport de Som Energia.