El Pinell de Brai engega un projecte comunitari que generarà electricitat
Fa dos anys, l’Ajuntament del Pinell de Brai va emprendre un projecte amb la finalitat de produir energia i fer-la arribar a les cases dels veïns del poble, tal i com explica Eva Amposta, alcaldessa del municipi: “Esta idea va de la mà amb poder treballar amb un model alternatiu al que tenim a la comarca de la Terra Alta i a les Terres de l’Ebre en general. Les energies renovables sempre les han dut empreses grans i han estat molt imposades i, al final, aquí tothom seguix pagant la factura de la llum als mateixos preus, sent grans productors de renovables”. La implantació d’aerogeneradors és una problemàtica que afecta la majoria de municipis de la Terra Alta i l’Ebre, però la massificació eòlica a la qual s’ha arribat en certs punts fa perillar models de turisme sostenible o de productivitat del vi que afecten l’economia. Per això, Amposta i el seu govern van decidir que els ciutadans havien de prendre part en l’anomenada transició energètica i participar-hi activament.
Així s’ha constituït Solbrai en forma d’una cooperativa que acull tots els veïns que vulguen formar-ne part. L’han impulsat el propi ajuntament, GEPEC-EdC i AZIMUT360. “Solbrai ja és un projecte de la gent”, explica l’alcaldessa, que també remarca que hi va haver entrebancs burocràtics perquè no hi ha antecedents d’una formació energètica d’este caire, però que durant el mes de juny esperen que s’hi sume qui hi estigue interessat per poder donar forma a la cooperativa. Els que entren a formar-ne part tindran el benefici de pagar menys en la factura de la llum, gràcies a les plaques fotovoltaiques instal·lades al pavello municipal, de titularitat pública.
A banda de els avantatges econòmics, Amposta també creu que la iniciativa té una vessant social a tots els nivells. “On ens agradaria posar l’accent és que no només és una qüestió econòmica, perquè al final, si volem estalviar a la factura de la llum ens podem posar plaques a la teulada. El principal benefici que pensem que pot tenir este projecte és fer llaços de veïnatge, treballar amb perspectiva de comunitat i recuperar una cosa que, als pobles, abans, era el dia a dia i s’ha anat perdent, que és fer-ho tot conjuntament”. L’alcaldessa assegura que diverses comunitats de veïns i ajuntaments s’han posat en contacte amb ells per assessorar-se de com extrapolar la idea al seu terreny.