TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Tortosa recorda el bombardeig del 15 d’abril del 1938 en la Setmana de la Memòria Històrica de Tortosa

Durant les jornades es donaran a conéixer fenòmens oblidats en el temps


La regidoria de Memòria Històrica de Tortosa, Dolors Bel, ha presentat el programa de la Setmana de la Memòria Històrica de la ciutat, que té com a eix principal el 15 d’abril, dia conegut com el «Divendres de Sang». Aquell divendres es va produir «el pitjor bombardeig», explica Bel.
L’objectiu de les jornades, que tindran lloc del 14 al 17 d’abril, és donar a conéixer «històries poc conegudes i poc reconegudes» i «posar-les a l’abast de la ciutadania».


El dimecres 14 d’abril, que és el dia en què els va proclamar la Segona República Espanyola, s’ha organitzat a les 19 h una conferència a càrrec d’Andreu Caralt, periodista i fundador de Terra Enllà, i Xavier Cateura, historiador. Caralt contextualitzarà el moment d’èxode massiu de tortosins en el moment d’inici de bombardejos a la capital del Baix Ebre i Cateura relatarà el moviment dels tortosins exiliats a Vic en plena Guerra Civil. La conferència es podrà seguir a través de les xarxes socials de l’Ajuntament.


El dijous 15 d’abril a les 19 h tindrà lloc un grup de lectura al voltant del còmic Maus, escrit per Art Spiegelman que el 1942 va obtenir un premi Pulitzer. Relata la història del seu pare, Vladek Spiegelman, jueu polac supervivent de l’extermini nazi. L’acte tindrà lloc a la biblioteca Marcel·lí Domingo i l’aforament és limitat, motiu pel qual els interessats s’hauran d’inscriure a través del correu bmd@tortosa.cat. El mateix dijous, a les 19:30 h, es durà a terme l’acte d’entrega del Premi Petjades, que reconeix els treballs dels estudiants dels instats de les Terres de l’Ebre que han estudiat la història del territori. L’acte tindrà lloc a l’aula didàctica del Museu de Tortosa.


Divendres 16, a les 18h, es presentarà el llibre ‘Ens van robar la joventut’, de Víctor Amela. El periodista relata les històries dels soldats de la Lleva del Biberó durant la Batalla de l’Ebre. Per assistir-hi s’ha de reservar l’assistència a través de bmd@tortosa.cat.


Finalment, el dissabte 17 d’abril a les 12 h l’associació Amics i Amigues de l’Ebre inaugura al Museu de l’Ebre l’exposició ‘Perseguits i salvat: la xarxa d’evasió del Pirineu durant la II Guerra Mundial’. En l’exposició s’explica gràficament les xarxes d’exili que van recórrer a peu els republicans que van haver d’abandonar el país.

Programa d’activitats de la Setmana de Memòria Històrica de Tortosa. FOTO: Ajuntament de Tortosa
Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects