La plataforma afirma que s’estan utilitzant contractes de pràctiques per obtenir beneficis
Després d’anys de protestes i denúncies Salvem les Ambulàncies segueix reclamant un servei d’ambulàncies de gestió, provisió i titularitat pública. A més, exigeixen el retorn de les ambulàncies retallades a causa de l’actual concurs del transport sanitari i el reconeixement dels treballadors com a personal sanitari.
Segons ha explicat la plataforma al mitjà, hi ha moltes problemàtiques que preocupen als treballadors de les ambulàncies. Afirmen que el sector és precari i que es pot veure clarament comparant-ho amb el personal propi del SEM, expliquen. Afirmen que per es tracta de “dos treballs iguals, però amb diferents condicions laborals”. Les empreses adjudicatàries del concurs oferirien unes condicions laborals inferiors a les del SEM, fins i tot elaborant contractes de pràctiques amb l’objectiu d’obtenir majors beneficis econòmics “a força de la precarietat del personal”. Es tractaria, segons apunten, de “companys i companyes que desenvolupen la mateixa tasca, amb la mateixa responsabilitat, però amb la meitat del sou”, afirmen. Els treballadors lamenten, a més, que estan considerats transportistes, tot i que per desenvolupar la professió han de tenir la titulació de Tècnic d’Emergències Sanitàries (TES), motiu pel qual exigeixen ser considerats com un òrgan més del personal sanitari.
L’actual concurs TS/14 va iniciar-se a finals del 2015 i al llarg d’estos anys s’ha denunciat constantment per part del col·lectiu la precarietat laboral i també el retorn de les ambulàncies retallades. Es tracta del transport d’emergència d’Amposta, l’Ametlla de Mar, Batea, Sant Jaume d’Enveja i Xerta. Tal com expliquen, consideren que són “del tot necessàries per la peculiaritat de les nostres terres a causa de les distàncies i la dispersió dels habitants”. El temps de resposta en certes poblacions, afirmen que “s’ha allargat moltíssim” i lamenten que en urgències i emergències “el factor temps és molt important”. Per este motiu, des de Salvem les Ambulàncies reclamen que es facin efectives les mocions i la resolució que es va aprovar al Parlament de Catalunya al 2016 i 2019 en la qual s’aprovava el retorn de les ambulàncies retallades. A més, la consellera de Salut, Alba Vergés, al 2019 es va comprometre a implementar un nou model de transport sanitari a partir del 2021. En este aspecte, la plataforma es mostra poc esperançada i no compten en què hi hagi cap canvi pròximament.
De fet, des de Salvem les Ambulàncies han explicat que estan convençuts de què l’actual concurs, que finalitza este any, serà prorrogat com a mínim un any més i que la promesa de la consellera “quedarà en aigua de borraines”, lamenten. Des de la plataforma acusen el govern de la Generalitat d’haver permès durant anys que es cometin incompliments en les bases concursals per part de les empreses adjudicatàries. “L’administració no ha estat capaç de fer complir les bases en cap moment i simplement s’han dedicat a sancionar les empreses econòmicament”, sentencien. Des de la plataforma han volgut recalcar que “no s’ha d’oblidar totes les denúncies públiques de retards en recollir pacients, o fins i tot, deixant-los sense ambulància, o les llargues esperes dels pacients per tornar a casa quan necessiten una ambulància del servei no urgent”.
Este últim any ha estat especialment delicat per als treballadors del sector de les ambulàncies, ja que els ha faltat material de protecció i els canvis en els protocols davant la COVID-19 ha dificultat la seua feina, expliquen. Tanmateix, el col·lectiu de professionals de les ambulàncies va també va haver de reclamar públicament la vacuna contra el virus, ja que en un primer moment no se’ls va considerar personal sanitari de primera línia, per així poder-se incloure en el pla de vacunació.
Recentment Salvem les Ambulàncies s’ha unit amb Tècnics en Lluita, amb qui comparteixen objectius. La unió s’ha fet amb el propòsit de treballar conjuntament i “fer més visibles les nostres reivindicacions”, expliquen.