Avui, 17 de maig, és el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia. La data no és casual, ja que un dia com avui però del 1990, l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalaties mentals. Més de trenta anys després, però, este dia seguix sent vital per reivindicar les violències i agressions que patixen els membres del col·lectiu LGTBI. N’és un exemple la vandalització del mural creat per l’associació Okay Productions a Roquetes, que defensa els drets de les persones transsexuals i ha aparegut avui rodejat d’esvàstiques nazi. Així ho comunicava la pròpia agrupació en un comunicat a les xarxes socials, on dixaven clar que “no ens cansarem de denunciar via penal el que és un delicte d’odi i discriminació”.
Segons el president, Roger Font Montornés, els atacs a símbols o expressions d’orgull són els més freqüents. “Les principals violències que rebem a l’associació són insults, agressions físiques en l’oci nocturn o atacs a la llibertat d’expressió”. Hi fan front denunciant-les públicament a través dels mitjans de comunicació i les pròpies xarxes socials, però Font posa de manifest la importància de denunciar a través de Mossos d’Esquadra. “Tenen una unitat d’investigació especial contra delictes d’odi cap al col·lectiu i cap a les dones. També utilitzem el SAI, una xarxa pública que en els darrers tres anys s’ha desenvolupat moltíssim a través del departament d’Igualtat i Feminismes, que promou la diversitat i també posa eines al servei de les persones LGTBI, com ara serveis psicològics o jurídics”. Remarca la importància també de la xarxa que creen amb les administracions i policies locals.
Okay Productions creu en la prevenció de les violències, per això treballa cada dia per formar institucions i empreses privades i així evitar discriminacions. És també un espai on acudir per a les persones que ja hagin patit una agressió. “El que sempre recomanem a persones víctimes de violència és canalitzar totes les denúncies a través de la xarxa SAI. Hem observat un augment de les agressions des que vam fundar l’associació al 2020. S’estan denunciant i verbalitzant més agressions lgtbifòbiques. Les dades prèvies que hi havia no estaven del tot recollides i l’administració pública no tenia catalogat què era una agressió lgtbifòbica o una agressió corrent i, per tant, era difícil saber d’on veíem. Però suposo que per l’augment de visibilitat i l’activisme que fem, hem detectat que probablement hi hagi una part de la població que li generi rebuig el col·lectiu i atempti contra murals o altres formes d’expressió. Celebrem que hi hagi tantes comunitats LGTBI a les Terres de l’Ebre, i això va acompanyat d’una cosa negativa, que és l’augment de la violència”.