Són set individus no identificats, probablement soldats republicans, morts durant la Guerra Civil
La Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia ha recuperat les restes òssies de set individus no identificats en un treball arqueològic fet a les trinxeres del mas de la Pila, a Corbera d’Ebre.
Les tasques van començar el 15 de març i van acabar el 19 d’abril de 2022. Van iniciar-se arran del descobriment d’unes restes humanes superficials localitzades en una àrea boscosa que havia patit un incendi recent. Els treballs han permès recuperar les restes òssies corresponents a un mínim de set individus no identificats, probablement soldats republicans, morts durant la Guerra Civil, en la confluència de dues línies de trinxeres del sector del mas de la Pila.
En els deu metres lineals de trinxeres excavats s’han localitzat també diverses restes materials i restes de munició i metralla, que donen indicis de la presència de brigadistes internacionals en aquestes posicions.
Ara, un cop enllestits els treballs de camp, s’ha iniciat la fase dels estudis arqueològics, antropològics i genètics amb l’objectiu de fer possible la identificació de les restes òssies per a poder-les retornar a les famílies que s’han inscrit en el Cens de persones desaparegudes i que s’han fet una prova genètica.
Aquesta zona de Corbera d’Ebre, plena de barrancs i on s’han documentat diverses línies de trinxera, va ser bombardejada massivament i fou l’escenari de combats molt intensos durant la batalla de l’Ebre, probablement en el decurs de la tercera o la quarta contraofensiva franquista (agost i setembre de 1938), que van deixar molts cossos escampats o parcialment enterrats.
El 2008 es va fer una primera prospecció i recollida de restes òssies humanes superficials en tres sectors del mas de la Pila i, en total, comptant l’actuació d’enguany, en aquest indret ja s’hi han fet cinc intervencions. No es pot descartar que, més endavant, fruit de l’erosió del terreny, puguin aparèixer més restes en punts propers.
La recerca de metalls
Les trinxeres del mas de la Pila presenten molt bon estat de conservació i són una mostra més de l’excel·lent actiu patrimonial que atresora la Terra Alta.
Tot i això, les trinxeres mostraven clares evidències de remoció de terra, segurament per l’activitat de detectoristes de metalls. Aquesta activitat afecta molt negativament la investigació de les restes humanes, que s’han trobat molt remenades i barrejades.
Cal advertir que la pràctica de la recerca de metalls amb detectors sobre les trinxeres –igual que sobre altres menes de jaciments arqueològics– malmet sense remei els contextos arqueològics i sostreu a la societat uns elements de cultura material que permeten entendre, valorar i explicar els fets històrics.
La recollida de restes superficials
Les restes òssies trobades superficialment estan associades a contextos de front de guerra i representen una part important de les intervencions incloses en el Pla d’actuacions en fosses. En aquest sentit, entre 2021 i 2022 s’ha registrat un total de 36 informacions sobre restes òssies trobades en superfície a tot Catalunya presumptament relacionades amb el període de la Guerra Civil de 1936-1939.
L’any 2021, 4 de les 6 actuacions d’excavació han estat relacionades amb recollides de restes òssies trobades en superfície en les quals els equips d’arqueologia van determinar l’existència de fosses; durant l’any 2022, 3 de les 4 intervencions en fosses també han estat sobrevingudes.