La fi de la monarquia vista per la gent d’aquí
Tivissa va donar la benvinguda a la República proclamada el 14 d’abril del 1931. Primer, a través del seu periòdic, on el to era totalment jovial i a favor d’este aconteixement històric.
Però els personatges emblemàtics de la població també hi van dir la seua, tot i que ho van fer de manera privada, a través de les cartes. Gràcies a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, hem pogut llegir una missiva escrita per Josep Callau, un escriptor nascut a Tivissa el 1901. Provenia d’una família pagesa i analfabeta, i escrivia poemes lligats a la seua terra i als fenòmens que l’afectaven. La carta anava dirigida a Lluís Brull, també nascut a Tivissa l’any 1892. Arquèoleg de professió, fou un home molt compromès amb la cultura i el patrimoni ebrenc. Va ser un dels primers en posar en valor les pintures rupestres del Perelló.
Callau li escrivia a Brull: “Hom quasi no s’ho creu, la pàgina d’or que s’ha escrit en la història d’Espanya i de la nostra Catalunya. Sentim per la ràdio coses que després confirmen els periodistes i, malgrat això, ens sembla tot un conte de fades…” Callau manifestava la seua sorpresa i la impossibilitat d’escriure amb calma davant l’anunci de la República. “Escric com encantat”.
També li narrava l’arribada dels soldats republicans, que ell mateix va acompanyar per diversos punts del poble i que van acabar fent onejar la bandera del poble “dalt de tot del campanar”. “Per fi, quan la parella de la G.C (guàrdia civil) van col·locar els bandos de la proclamació pel poble, també els vam acompanyar amb música.” A Tivissa, aquell dia va sonar La Marsellesa, l’himne de Riego i sardanes.