Les temperatures estan sis graus per sobre dels registres habituals
L’aigua del mar mediterrani ha assolit els 29 °C, una xifra preocupant per la seua relació amb les pluges torrencials de cara la tardor. Estes altes temperatures han afectat en la producció del musclo al Delta de l’Ebre, tant a la Badia dels Alfacs com a la del Fangar. A més, un cop passat l’estiu, si les temperatures de l’aigua continuen sent elevades.
Quan la temperatura de l’aigua es troba per sobre dels 28ºC durant més d’una setmana el musclo mor, i així ha passat a la Badia dels Alfacs. Davant la previsió de calor i al tractar-se d’una zona que acostuma a escalfar-se més ràpidament, la collita estava gairebé acabada, així ho explica el gerent de Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel), Gerardo Bonet. Als Alfacs dels pocs musclos que quedaven per recollir han mort el 100%. Segona ha informat l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la temperatura d’avui era de 30 °C, circumstància excepcional arran l’onada de calor, tot i que s’espera que vaja a la baixa en els dies vinents. Malgrat això, durant este estiu s’han registrat dades preocupants, detalla Margarita Fernádez, investigadora, “l’11 de juliol ja es van passar els 28 °C i els musclos han estat exposats a molta calor durant setmanes”, fet que ha provocat la mort dels que quedaven.
A la Badia del Fangar les temperatures no han deixat de ser preocupants en la recta final de la collita del musclo, i és que dels 800.000 quilograms que s’acostumen a produir, en quedaven uns 150.000 aproximadament que s’han vist afectats i han mort. Les dades d’avui mostraven que l’aigua estava a 29,3 °C, temperatura més que suficient per a provocar la mort del mol·lusc. “Als Alfacs encara quedava una setmana de producció i els últims dies hem accelerat la collita per les altes temperatures, tot i que n’han mort molts”, declara Bonet.
Pel que fa a les cries que es troben al Fangar, ja es coneix que s’han vist afectades, tot i que estes suporten millor les altes temperatures. Malgrat això, la situació no es podrà valor fins un cop acabat l’estiu i passades les altes temperatures que s’estan donant.
Preocupació per les pluges de tardor
Un cop passat l’estiu, preocupa especialment els possibles episodis de pluges de tardor, ja que l’aigua calenta del mar poder afavorir les fortes tempestes. Així ho explica l’investigador de l’Observatori de l’Ebre, Pere Quintana: “La temperatura de la mar és un dels ingredients per tenir ‘tempesta de tardor’, tot i que hi influeixen altres elements”. Un mar càlid és una condició necessària però no suficient per a tenir pluges torrencials, ja que també fan falta unes certes condicions atmosfèriques. Un cop es produïsca una situació favorable, per exemple amb l’arribada d’un episodi de gota freda, el mar càlid li donaria major potencial i les pluges tindrien un major impacte.
World Wide Fund for Nature (WWF) avisa que la Mediterrània és una zona zero d’emergència climàtica, ja que s’està escalfant un 20% més ràpid que la mitjana mundial. De fet, les dades publicades per WeatherBELL Analytics demostren que la mar es troba en temperatures excepcionals, superant 6,2 °C del normal.