Tres joves artistes impulsen este projecte obert a tothom
Polipoesia Terres de l’Ebre és una iniciativa cultural nascuda al novembre del 2023. Les tres impulsores són Gessamí Olesa, filòsofa i artista multidisciplinària, Mireia Ibáñez, traductora, correctora, professora de llengua catalana i tatuadora, i Laura Guarch, artista, compositora i performer. En les seues paraules, el projecte “està inspirat en propostes com l’Horiginal poesia, té l’objectiu de democratitzar la poesia i apropar-la al públic. Així mateix, pretén ser un espai on qualsevol persona que escrigue, sigue quina sigue la seua edat o recorregut, pugue tenir l’experiència de recitar les seues creacions i compartir-les amb el públic. És una proposta itinerant: la idea és fer el micro obert un cop al mes a diferents punts de Terres de l’Ebre, per tal que arribe a tot arreu”.
La primera trobada va ser el passat novembre al bar Llar d’Amposta. Se n’han celebrat d’altres al bar Pa d’Art d’Alcanar i al centre autogestionat Panxampla de Tortosa. La propera edició tindrà lloc a l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona, l’11 de febrer. “Una altra proposta que vam realitzar durant les vacances de Nadal va ser fer el micro obert a les Llars d’Apasa, Amposta, en aquest cas exclusivament per a les usuàries”. Les tres artistes volen crear espais segurs, inclusius i lliures de masclisme, racisme o capacitisme.
“Hi ha participat gent de totes les edats i procedències. Hem tingut poesia en català, castellà, anglès, romanès, àrab i turc. També estem obertes a propostes que vagin més enllà de la poesia, siguin monòlegs, fragments teatrals, fragments de diaris personals o cartes, reflexions, històries curtes o fragments de textos narratius. Les persones que hi vulguin participar només cal que vinguin el dia que fem l’esdeveniment. No tenim una llista de persones que reciten sinó que és improvisat, tot i que hi ha unes normes de funcionament: intervencions de màxim 5 minuts aproximadament, es pot repetir 3 vegades per persona, i està obert a qualsevol format”. Els agradaria seguir celebrant estes trobades almenys un cop al mes en diferents punts de la geografia ebrenca. En un futur, no descarten editar els textos de les persones participants.