El Poble Vell de Corbera d’Ebre se situa en un turó, just per sobre de l’actual Corbera d’Ebre, fundada després de la guerra civil. L’any 1938, la localitat original va ser bombardejada en plena batalla de l’Ebre i va desaparèixer un terç de la seua població. És un dels símbols més representatius dels estralls de la guerra a les comarques del sud i també al conjunt del país, i se pot visitar des de fa anys.
Passejar pel Poble Vell és com transitar un món antic. Els edificis guarden el record de les bales i la metralla. Amb l’església de Sant Pere com a punt neuràlgic, este petit nucli no només ha patit la guerra, també l’emergència climàtica. Els temporals Glòria i Filomena van agreujar la seua situació de dixadesa, afectant les les construccions que encara s’aguanten de peu. Per evitar-ne la degradació total, al juny se va iniciar un projecte de rehabilitació dividit en nou fases per preservar espais i estructures, així com per garantir la seguretat de les visites. Té un pressupost de 183.367,37 euros i està finançat pel COMEBE.
L’arquitecta del projecte, Anna Feu, explica que la intenció de la rehabilitació és no intervenir sobre el Poble Vell ni reconstruir-lo, sinó preservar-lo. “És una intervenció de mínims. Qualsevol obra que tingui massa rellevància o que es noti molt no li faria cap bé. El que vam proposar va ser consolidar totes les estructures possibles , però tocar només allò que estigui caient”. La intenció dels involucrats en este projecte és que este nucli pugue seguir sent un símbol de la història recent del territori i, sobertot, que les visites puguen seguir arribant. Feu està especialitzada en patrimoni.
És una intervenció de mínims.
Anna Feu, arquitecta.
Anna Feu explica que la rehabilitació ha estat possible gràcies a un equip extens de professionals de diversos camps. Dos arquitectes, un arqueòleg, un historiador, un topògraf, un geòleg, enginyers d’estructures… tots ells treballen en el projecte i fan possible una intervenció respectuosa. De fet, és tan poc invasiva que les visites seguixen gaudint dels racons del Poble Vell i de les visites guiades que s’hi programen. Els turistes i els curiosos conviuen amb els treballadors que, a mesura que amunteguen runa o distribuïxen terra, troben elements enterrats com sabates i utensilis diversos.