Yolanda Cruz i Susana López se van conèixer a través de les seues filles. Després van passar a compartir consulta, ja que Yolanda és quiromassatgista i, Susana, psicòloga. Un dia en trobar-se quan una entrava a treballar i l’altra plegava, Susana va compartir la curiositat que sentia per la posidònia, una planta herbàcia que viu completament submergida al mar. López, que fa més d’una dècada que es va establir a l’Ametlla, sempre havia estat fascinada per les propietats d’esta espècie, que sovint és vista com un residu que s’ha d’eliminar de les platges. La realitat és que la posidònia és un ésser capaç de crear boscos submarins, com els que es troben a prop de les Balears, que té un paper vital en l’ecosistema marí perquè és el refugi de molts animals. També és capaç de generar una gran quantitat de biomassa a la vegada que protegeix la forma natural de les platges, disminuint els efectes de l’onatge a la costa.
A banda del que aporta al medi ambient, la posidònia té propietats beneficioses per a les persones. Al llarg de la història s’ha aprofitat per alleujar malalties respiratòries o per ajudar les ferides a cicatritzar. Són útils també per a la circulació de la sang o l’acné. Cruz i López expliquen que, després de fer recerca, van veure que les propietats d’esta planta eren incomptables, i van decidir començar a crear les seues pròpies fórmules. El resultat han estat una sèrie de productes fets amb posidònia que tracten la pell amb ingredients naturals i de quilòmetre zero. N’és un exemple l’oli per a combatre les cames cansades, fet amb oli d’oliva d’un productor local. Intenten que tot el procés, des de la recollida fins a l’embotellament, estigue fet de manera conscient i sostenible.
Yolanda i Susana van a les platges de l’Ametlla de Mar a recollir posidònia, que actualment està protegida. Tot i axò, creuen que les gestions de neteja que es fa a la costa ebrenca quan s’apropa la temporada d’estiu, perjudica la supervivència de l’espècie i també la de la costa en general.
Yolanda conta que, un dia, mentre corria, va veure quilos i quilos de posidònia arraconada en un terreny proper a la platja. Creuen que la seua tasca podria contribuir a donar visibilitat a esta problemàtica i a que, des de les institucions, se valorés el patrimoni natural de la zona. Tot i que seguixen investigant i creant producte, actualment han parat l’activitat perquè esperen resposta de les administracions sobre la regularització de la seua tasca. S’han posat en contacte amb altres artesanes que també treballen amb esta espècie i que tenen el permís dels ens públics per recollir-la tot col·laborant amb associacions que vetllen per la seua preservació. Els agradaria arribar a un acord semblant per fer el mateix a l’Ametlla de Mar. Formen part d’ACATE, l’agrupació creada recentment per donar resposta a les demandes de les artesanes de cosmètica natural de l’Ebre.