L’historiador i escriptor Andreu Caralt publica nou llibre amb l’editorial Onada. Es tracta de Paüls. Guerra i maquis al Port, un encàrrec de l’ajuntament paülsenc i que repassa els fets més destacats al poble durant la guerra civil espanyola i els anys posteriors. Caralt s’apropa al municipi quan, a través de la seua empresa Terra Enllà, fa un inventari dels espais històrics a la comarca del Baix Ebre. “Fruit del treball, entro en contacte amb l’Ajuntament de Paüls i col·laborem plegats en identificar els espais històrics al seu terme i els fets més destacats que hi van succeir. A partir d’aquí, un cop presentats els resultats de l’estudi, el govern municipal de Paüls em proposa desenvolupar una recerca més intensa dels fets de la Guerra Civil a partir del testimoni dels veïns supervivents d’aquells anys”, explica l’autor.
Caralt explica que la recerca ha begut de diverses fonts. Ha estat vital la documentació extreta dels arxius municipals, però també la que ha trobat en els arxius de Barcelona o Àvila, i que li han donat informació de caire militar. Tot i això, els testimonis paülsencs són l’ànima del llibre. “El fet més rellevant ha estat, sens dubte, la participació d’una vintena de veïns supervivents, tots majors de vuitanta anys i alguns de noranta anys. El seu testimoni m’ha guiat i ha aporta al relat la vivència única del fet viscut en primera persona. Entrevistar-los ha estat un repte emocionant. Són persones que no conec abans i haig d’abordar amb ells aspectes conflictius de la seva vida. La seva resposta fou extraordinària en el sentit que van explicar molts fets singulars, no coneguts, i que serveixen per explicar la Guerra Civil dins les llars d’un petit poble de Catalunya. Els veïns tenen un record viu, per exemple, de l’estada dels soldats franquistes, dels saquejos comesos a les llars durant l’etapa revolucionària, de l’estada dels refugiats de guerra… Diversos veïns m’han confessat històries íntimes, emocionants fins a les llàgrimes. Entre elles, el comiat del mossèn abans de ser portat a Tortosa i assassinat, el suïcidi de companys de cel·la en els camps de concentració franquista, la trobada entre maquis armats i veïns del poble…”.
Paüls és un poble amb unes característiques orogràfiques particulars. Situat a l’oest de la comarca, en l’actualitat una part del seu terme municipal forma part del Parc Natural dels Ports. Este relleu muntanyós va tenir una importància singular en els fets ocorreguts durant la guerra. “L’entorn muntanyós influeix de manera decisiva en dos dels fets més diferencials viscuts al poble. En primer lloc, els combats entre tropes franquistes i republicanes l’abril de 1938 en el marc de la conquesta del marge dret de l’Ebre per part de l’exèrcit sollevat. L’abrupta orografia del Port permet una ferma resistència republicana, dalt de les muntanyes que envolten el nucli urbà. Són combats pocs coneguts, ara bé, en el seu moment, van atraure l’atenció internacional i així queda reflectit en la premsa de l’època o en els testimonis escrits per dirigents rellevants d’ambdós bàndols . En segon lloc, el Port fou un dels espais muntanyosos escollits per grups de maquis per a refugiar-se i actuar contra la dictadura franquista a partir de mitjans de la dècada dels 40. A Paüls, el record de la seva presència és viu, ja sigui per l’activa presència de la Guàrdia Civil en lluita contra els guerrillers, com per la presència dels propis maquis, de manera especial la Pastora, i per la complexa convivència del veïnat enmig del conflicte”.
Paüls. Guerra i maquis al Port conté quatre grans blocs cronològics. La guerra comença al poble amb una revolució d’extrema esquerra que comporta la crema de les esglésies, la mort del mossèn i la creació d’una col·lectivitat agrària que permet als veïns viure millor. “La fase revolucionària és superada per un període de major estabilitat, sota control de les forces republicanes, fins que arriba el combat militar, el front de guerra al poble. Paüls és ocupada el 3 d’abril de 1938 i en les següents dues setmanes s’hi produeixen grans combats amb protagonisme de les tropes feixistes de Mussolini. Amb l’ocupació franquista, s’inicia un intens procés de repressió. Més de quaranta veïns són processats, la gran majoria reben una condemna i els empresonen. Per acabar, l’últim bloc és la presència discontínua de maquis, amb atenció especial a la partida formada per la Pastora i Francisco, que van amagar-se en un mas del poble durant mesos”.
El llibre ja està a la venda. És el resultat de moltes veus i de testimonis en primera persona. “Tenir accés a persones que van viure aquell període és un privilegi, encara més en l’actualitat quan els testimonis marxen per raons d’edat. Les seves vivències són molt valuoses i aporten claus que, de vegades, no apareixen als llibres”.