La mostra es pot veure fins al 30 de setembre al Centre d’Interpretació 115 dies de Corbera d’Ebre
El Centre d’Interpretació 115 dies de Corbera d’Ebre del Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre acollirà des d’aquest dissabte una nova exposició que reivindica l’ofici d’arqueòleg i ret homenatge als desapareguts en la Batalla de l’Ebre. La mostra “Ossos com a tiges que encara no han florit” se centra en el treball d’excavació de la fossa del Mas de Santa Magdalena, la més gran oberta fins ara a Catalunya. L’exposició es basa en el treball de l’equip d’Iltirta Arqueologia, responsable dels treballs arqueològics de la finca agrícola situada als afores de Móra d’Ebre, que va ser utilitzada per l’exèrcit republicà com a hospital de guerra durant la Batalla de l’Ebre.
Entre el desembre de 2020 i el juliol de 2021, l’equip d’arqueòlegs i antropòlogues físiques i forenses han excavat 64 rases o llocs d’enterrament, de les quals s’han recuperat 177 individus i 9 amputacions. Aquesta ha estat la 34a actuació del Pla de fosses executat pel Departament de Justícia, mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica.
Els sons de la fossa
Quin és el so, avui, de la Batalla de l’Ebre en els espais on va transcórrer durant aquells 115 dies històrics del 1938? Amb este punt de partida arrenca l’exposició “Ossos com a tiges que encara no han florit”.
Els visitants podran escoltar els sons que es produeixen des de la localització d’una fossa fins a l’exhumació d’un cos, conèixer els diferents instruments que s’utilitzen, descobrir la feina del dia a dia dels equips d’arqueologia o observar a vista de dron l’extensió de l’excavació de la fossa de Santa Magdalena. Constituix una aproximació a una faena força allunyada de l’imaginari popular aventurer construït per la ficció. Pic, pala, paleta, pinzell, pinces… obrir fossa, cavar fins arribar als ossos, extreure amb molta cura la terra. Sons secs, melodies suaus, notes gairebé imperceptibles… Exhumar, recollir, registrar, dipositar.
L’exposició s’inaugura este dissabte a les 12 del migdia al Centre d’Interpretació 115 dies amb la xerrada “El dia a dia de l’ofici d’arqueòleg”. L’equip d’Iltirta Arqueologia explicarà la seva experiència a l’excavació de la fossa del Mas de Santa Magdalena.