La campanya vol acompanyar i guiar tots aquells joves que necessiten atenció en relació a la salut mental
Ocell de Foc és un projecte nascut arreu de Catalunya, amb diverses ramificacions segons el territori. La corresponent a les Terres de l’Ebre és un compendi de la Fundació Gentis, Atzavara-Arrels, Blanquerna i Cooperativa Terram. És un programa d’atenció a joves d’entre 16 i 30 anys, especialment per a aquells que conviuen amb una problemàtica de salut mental, que pretén acompanyar-los cap a l’autonomia personal i la construcció d’una vida independent. Està impulsat per la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
Doina Gherta, que forma part de l’equip tècnic del projecte, explica que, en relació a la salut mental dels joves, “les dades són esfereïdores, la veritat. Als serveis de salut mental cada vegada venen més joves amb símptomes de depressió i ansietat, i cada cop més greus. Els trastorns de la conducta alimentària també han augmentat moltíssim des de la pandèmia. Afecta el tema de la precarietat laboral, les condicions de les faenes, la temporalitat…”. Per fer front a esta problemàtica, Ocell de Foc Terres de l’Ebre engega la campanya ‘No és culpa meva‘, l’objectiu de la qual és lluitar contra este estigma a través de material audiovisual d’activistes i tècnics de salut mental que compartixen les seues històries i animen a la gent jove a demanar ajuda si viuen un moment de malestar emocional. La campanya es difondrà per les xarxes socials d’Ocell de Foc, les entitats sentinella que col·laboren i per diferents punts joves, centres educatius i punts d’informació de les Terres de l’Ebre en forma de cartelleria o flyers.
La campanya convida a entrar a la pàgina web noesculpameva.cat, on trobaran informació sobre la salut mental i estigma, històries reals de joves i vídeos debats i xerrades que es van realitzar amb la col·laboració d’influencers com Luc Loren, Yaiza Sanz i Melo Moreno. També convida a compartir històries. Per altra banda, se pot consultar el Linktree d’Ocell de Foc TTEE, on tindran accés a tots els serveis d’Ocell de foc TTEE d’una forma ràpida i accessible. Hi ha disponible un apartat d’Ajuda i recursos, on la persona accedirà a diversos tips i telèfons on demanar suport en cas de necessitar acompanyament psicològic. A més, trobarà els diversos nuclis d’Ocell de Foc que participen de la campanya i un enllaç al seu contingut.