El llibre tracta els fets rellevants de la institució i convida el lector a descobrir-ne la història
Toni Térmens és originari de Sabadell, però viu a Roquetes. El seu iaio, veí de la població, va traspassar-li l’amor per l’Observatori de l’Ebre, que ell ha mantingut i alimentat durant els anys. Ara, gràcies a la concessió d’una beca, Térmens ha tingut la oportunitat de copsar esta passió en un còmic creat a quatre mans, juntament amb Maria José Pinyol. Esta aliança ve d’anys enrere, i ell ha estat l’encarregat d’il·lustrar la trajectòria de la institució, mentre que Pinyol ha creat el text que acompanya els dibuixos.
El que volien aconseguir els autors era que el lector retingués les dades que han recollit a partir d’anys d’investigació. Per fer-ho, s’han documentat en diverses institucions, tan locals com nacionals, com la biblioteca de l’Observatori o l’Arxiu Històric dels Jesuïtes a Barcelona. Han tingut accés a àlbums i fotografies que han acabat inspirant moltes de les pàgines. Per a Térmens, estes referències han estat útils, però també ha pogut traslladar diversos fets històrics als lectors a través del seu llenguatge i de la seua pròpia interpretació dels fets.
Explica que el llenguatge oral i les històries que els han arribat a través de veïns i persones lligades amb l’Observatori han estat extremadament profitosos. De fet, l’investigador Juan José Curto els ha pogut assessorar sobre aspectes concrets que han dotat el còmic d’una gran rigorositat. Per exemple, en parlar dels globus que es dixaven anar des de l’Observatori per controlar els corrents d’aire, Térmens va dibuixar l’artefacte de color blau. Curto va corregir-lo: el globus era roig perquè es pogués distingir en el cel amb facilitat. L’autor conta que este fet en concret era sabut i esperat pels habitants de Roquetes i els voltants. Esperaven a veure el globus vermell abans de tornar a casa després de la jornada de treball al camp. Així se demostra la importància que tenia l’Observatori en la vida quotidiana de la població de la zona, que integrava esdeveniments com este en el seu dia a dia.
Per als autors, la rebuda de l’obra està sent molt positiva i veuen la oportunitat de publicar com una manera d’arribar a un públic divers i jove. Després de les presentacions pel territori, tenen planejats més actes per donar a conèixer la tasca d’esta institució ebrenca que ha tingut un pes a tenir en compte en l’avenç i el progrés a nivell local, nacional i mundial.