L’associació Obre’t Ebre, juntament amb Espai de So de Tortosa, estan treballant al costat d’altres entitats de tota Europa per mantenir els coneixements de la música popular dels diferents territoris europeus a través del projecte Tradimusic.
El projecte, gestat a les Terres de l’Ebre i iniciativa de l’associació de recerca i difusió etnogràfica Espai de So, es desenvolupa entre València, Catalunya, Itàlia i Portugal. La iniciativa oferirà eines innovadores consensuades per al foment, la transmissió i la recuperació de música popular i tradicional com a mitjà de participació i de cohesió social. Al projecte hi participen prop de cent persones entre músics i entitats, a partir de disset anys, de vuit entitats diferents de diferents països i llocs. Fruit d’este projecte, que culminarà al desembre d’enguany, es posarà a disposició pública el material didàctic elaborat a través del web tradimusic.eu.
L’objectiu, tot plegat, explica Susana Ibáñez, responsable de l’entitat Obre’t Ebre, és que “el llegat musical formi part de la nostra història durant molt de temps”. Ibáñez detalla que la música s’ha “academitzat” en els últims anys, fet que ha deixat gairebé en l’últim pla la música com una “eina de cohesió” tal com es coneixia. De fet, la responsable de l’entitat afirma que ja estem davant de l’última generació que toca i canta la música popular, i que la gent jove ja no té interés pel gènere. És per este motiu que des de Tradimusic es farà arribar tot el coneixement generat als joves, a través de documentació, guies i recursos digitals.
Que persones de diferents països treballen plegades no és un fet aïllat, sinó que també es pretén posar en comú coneixements i compartir identitats, música, i també problemàtiques.