Nilak és un espai escènic itinerant. La seua base d’operacions, el seu escenari, és una carpa de circ. Amb este format se’ls fa possible viatjar per tot el país i poden construir un teatre amb tots els requeriments tècnics necessaris. És també una aposta respectuosa amb el medi ambient i amb l’espai, ja que no se necessiten grans adequacions. Arriben, munte, actuen, desmunten i es preparen per al següent destí.
Són els guanyadors de la darrera edició del Premi Lluís Carulla, que premia projectes culturals que revitalitzen el territori mitjançant propostes engrescadores. Compten amb el suport i acompanyament de la Fundació Carulla durant tot el procés.
Des del passat dia 21 i fins al proper 31 d’agost, el Pinell de Brai acull el projecte de Nilak. Durant estos deu dies se crearan sinergies amb diverses entitats i associacions municipals a banda de l’Ajuntament, que també és organitzador de la iniciativa. Les actuacions, tallers o activitats estaran relacionades amb el circ, el teatre i la dansa, que tindran lloc en diferents espais del poble i la comarca amb la voluntat d’aprofitar i redescobrir indrets oblidats.
És el cas del taller de circ realitzat el passat diumenge, dia de la inauguració. L’AMPA del poble s’ha sumat a l’esperit de Nilak i ha donat la oportunitat als xiquets que experimenten amb diversos elements de circ. Malabars, acrobàcies, equilibri…
És el primer dia d’actuacions dins la carpa de Nilak, situada al camp de futbol. L’Escola Municipal de música de Benissanet, formada majoritàriament per joves de la zona, obre l’acte amb música tradicional, que acabarà amb Chiara Marchese i Joe Juanós.
L’equip se reunix per fer fotos i apujar els ànims a la vegada que els espectadors van arribant. Els detalls són importants. Hi ha punts on se pot aconseguir merchandising de Nilak, menjar i beguda. Algunes de les entrades s’entreguen en format paper, rememorant temps anteriors en què els codis QR encara no existien.
Fent honor al producte de la comarca, Nilak ha anunciat activitats i tallers amb el vi com a protagonista o amb artistes de proximitat. La programació està feta per a tots els públics, adaptant-se a la demografia i les necessitats de la gent de la Terra Alta. La seua aposta per revifar i donar visibilitat a una disciplina com el circ continua avançant després de la seua inauguració a Vilalba ara fa un any. Des de llavors, diversos ajuntaments de les comarques ebrenques s’han posat en contacte amb ells per seguir expandint esta idea.