La peça critica la massificació turística i el control humà reivindicant el paper del mosquit
Al camí de Baladres, just al principi de la platja del Trabucador, ha aparegut una nova senyalització que indica la direcció cap al Museu del Mosquit, localitzat de manera virtual davant una de les coeteres del Delta que es troben en estat d’abandonament
Per gaudir del Museu del Mosquit només es pot accedir a través d’un codi QR que està situat davant la coetera. La localització no ha estat escollida a l’atzar, ja que l’obra, a més de fer valdre el mosquit en l’ecosistema ebrenc, vol criticar el paper de l’home en el territori. “Des de l’antropocé l’home ha volgut controlar-ho tot i ha adquirit hàbits de relació amb el món des d’una posició dominant capaç de provocar canvis en benefici de la productivitat a curt termini, explica l’artista anònim.
“La coetera era una mostra del control del sistema productiu agrari”, ja que les coeteres van ser utilitzades durant anys per guardar i engegar els coets granífugs que s’utilitzaven per espargir els núvols i evitar la pluja sobre els camps d’arròs. A més, l’artista ebrenc afirma que ara, a més del sistema productiu agrari, al Delta s’està duent a terme el “sistema productiu turístic” i el mosquit és un dels “hàndicaps més grans per al sector”, el mateix que passava amb la pluja i l’agricultura.
Per este motiu, a través del codi QR es desplega una recreació de la coetera en realitat augmentada i s’endinsa al visitant en el paral·lelisme. Es tracta d’un museu d’interpretació que eleva la figura del mosquit fins al punt que l’artista afirma que “quan et pica un mosquit estàs beneït”. Esta afirmació rau en el fet que el paper del mosquit és imprescindible per a l’equilibri del Delta. “El mosquit pol·linitza el Delta de l’Ebre i alimenta peixos, insectes i moixons”.
L’eix crític que dóna estabilitat a la peça parteix de la relació humà – animal. Es tracta d’un tema que preocupa especialment l’artista i que pretén investigar en un futur.
1 comentari
Hi hem anat aquest cap de setmana i el codi QR està totalment rovellat i els rètols ja no hi son. Es manté, però, la coetera.