TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Miguel Bustos: «Els acudits de ‘Humor se escribe con lápiz’ són els que aguanten la meua família i amics»

Miguel Bustos (La Sénia, 1984) és il·lustrador i es podria dir que humorista, ja que és el creador d’Humor se escribe con lápiz, compte d’humor a les xarxes socials on, de fet, a Instagram acumula més de 38.000 seguidors. Va estudiar disseny gràfic a l’Escola d’Art d’Amposta i, posteriorment el grau de dissany a l’Escola EINA (Barcelona), on actualment exerceix de professor. L’humor que comparteix des del 2012 a les xarxes socials ara es pot trobar físicament. ‘Humor se escribe con làpiz’ (Pepitas, 2022) són 192 pàgines d’acudits del senienc.

A la contraportada del llibre s’avisa que es tracta d’acudits dolents i mal dibuixats. És així?
Sí, són dolents perquè hi ha gent que li fa gràcia i hi ha gent que rebufa. Són els ‘chistes malos’ de tota la vida i són els que m’agraden. I estan mal dibuixats a propòsit, estan dibuixats en llapis de forma ràpida i no com faig quan treballo. Els dibuixos del llibre estan deliberadament mal dibuixats, es nota que és una cosa ràpida.

Este és l’humor que comparteixes amb el teu entorn?
Sí, estos ‘xistes’ són els que supleixen els meus amics i família… Però també són els que m’agrada que em conten a mi.

Quin paper té l’humor en la teua vida?
L’humor sempre hi ha estat present, tant en la vida personal com professional. Com a il·lustrador sempre incloc l’humor.

Quins són els teus referents a l’hora de crear humor?
Sempre m’ha agradat l’humor d’Eugenio, que feia ‘xistes’ amb paraules, tot i que de petit no ho entenia i ho vaig començar a comprendre quan ja vaig ser més gran.

I referents en la il·lustració?
Podria dir que els meus referents són Blexbolex, Arnal Ballester i Jim Flora.

«He de dir que sóc un mentirós i fa un temps que m’he passat al portamines»

Miq

Quins són els recursos que utilitzes en el teu humor?
Jugo amb el significat de les paraules i en canviar-lo, ja siga canviant l’ordre de les lletres, jugant amb el doble sentit de les paraules, etc. Trenco amb el que s’espera d’una imatge, que és del que es tracta l’humor: donar unes premisses i que el final no siga el que t’esperes perquè provoque este desconcert.

I quins recursos has aplicat per a les il·lustracions?
El títol del llibre ho diu: ‘Humor se escribe con lápiz’, tot i que he de dir que sóc un mentirós i fa un temps que m’he passat al portamines, però més o menys és el mateix. Dibuixo directament en llapis i el color li dono en digital.

Fragment del llibre ‘Humor se escribe con lápiz’, de Miguel Bustos.

Quin és el procés creatiu?
Les idees em venen parlant amb la gent, amb els estímuls de les pròpies paraules. Quan sorgeix una paraula amb la qual puc fer la broma li canvio el significat. També em passa llegint el diari o escoltant la televisió, sempre hi ha coses que són susceptibles de ser una broma.

Durant quant de temps s’ha estat gestant el llibre d’Humor se escribe con lapiz?
Comença el 2012, quan vaig guanyar una beca ‘Connecta’t al Còmic’ i vaig poder fer unes tires còmiques per al Jueves. Em va agradar i vaig continuar fent humor a les xarxes socials. He anat fent moltes il·lustracions d’acudits i el llibre s’ha anat cuinant a poc a poc.

Et planteges fer una segona part?
Ja veurem com va este, però sí que tinc material per fer una segona i una tercera part.

Tens algun acudit preferit?
Li tinc una estima especial a l’acudit de Bruce is Printing, és una mica tonteria, però crec que és el primer que vaig pujar a les xarxes. Com a secció del llibre m’agrada molt l’últim, el de les frases fetes.

Propers projectes?
Ara mateix estic fent un llibre per als mercats de Barcelona i tinc a mitges alguns projectes, tot i que no diré el què per no temptar a la mala sort.

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects