Fotografies de Sarah Pérez i text de Laia Viñas
Este passat cap de setmana, Campredó va celebrar la quinzena edició de Mestràlia, fira de lutiers de referència al territori i que vol portar als nostres dies la tradició de la música feta en català. Per aconseguir-la, la programació mescla grups emergents del panorama musical amb propostes més tradicionals, sempre acompanyats de les colles de grallers i tabalers.
El programa de Mestràlia, que va farcir d’activitats els dies 30, 1 i 2 de juliol, van posar al centre el poble i la seua gent amb sopars populars, vermuts a la plaça o cercaviles. Una fira viva, que va plenar els carrers de Campredó de cançons i folklore. Alguns dels grups destacats que hi van actuar són Noèlia Llorens, Miquel del Roig, La Cosina, La Troupe o Xaranga Kriptonita.
Els lutiers, l’ànima de l’esdeveniment, van ser rebuts el dissabte al matí per, hores després, mostrar al públic com treballen. Són els encarregats de crear instruments des de zero, i cada professional va desenvolupar el seu ofici des de l’estand que se li havia adjudicat. El diumenge al matí, X-Violins va fer un taller de construcció de piano elèctric. El va seguir un altre de camisetes il·lustrades, oferint així als visitants de Mestràlia una oportunitat per aprendre.
Mestràlia gaudix de diversos espais a Campredó, amb la voluntat que el poble s’acoste a esta iniciativa i se’n pugue sentir part. Àpats comunitaris a la plaça, música en viu pels carrers, actuacions a la fresca… la fira s’ha convertit en referència al territori pel valor que dona als instruments i al procés creatiu que els envolta, i després de quinze anys és una data esperada al municipi.
La fira posa en valor les tradicions de sempre, la manera de fer música de sempre, però adaptant-la a l’actualitat per arribar a les noves generacions i evitar, així, que una part de la història se pugue perdre.
1 comentari
Sarah, feina extraordinaria!