L’obra està inspirada amb el cub de Rubik i es presentarà el 29 d’abril a Tortosa
De manera gairebé espontània, la il·lustradora i ballarina Marta Viladrich, va començar a fixar-se en el cub de Rubik, un trencaclosques creat per l’escultor i professor d’arquitectura Ernö Rubik l’any 1974. A poc a poc el va anar estudiant i analitzant quins moviments que derivaven d’aquest des de diferents punts de vista, a través de la geometria, ordre, simetries, plans…
“Un dia, amb la llibreta a la mà, vaig començar a dibuixar cubs i vaig tenir la necessitat d’investigar sobre el cub i el seu creador. Tota la informació va anar prenent forma al meu cap i vaig decidir tirar endavant”, explica Viladrich. Així doncs, l’estudi va tenir com a resultat ‘EntreCubs’, un projecte multidisciplinari inspirat amb el cub Rubik. L’obra s’ha “materialitzat” en un espectacle de dansa, juntament amb les ballarines Aida Alcoverro i Mar Grifoll Ginata; una exposició d’il·lustracions i un llibre que recull les vivències i reflexions de la creadora. Tot això és podrà veure el proper 29 d’abril al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa.
La Companyia Entrelles, formada per les tres ballarines arran del projecte de Marta Viladrich, són les encarregades d’emprendre un viatge a sobre de l’escenari en què “el cub de Rubik és l’instigador d’un seguit de reflexions i reaccions de moviment i emoció”, relata Viladrich. “A mesura que entenen l’essència de l’ordre, augmenten l’angle del punt de vista, surten de la zona de confort i aquest ordre es va desdibuixant i el tempo, les distàncies, el pla i les repeticions les condueixen a la desconstrucció d’on sorgeixen unes noves qualitats de moviment, un nou llenguatge, un nou estat..”, afegeix. Tot plegat es tracta d’un viatge d’autoconeixement del cos, l’entorn i les emocions i de deconstrucció d’allò establert.
“Aquest projecte es va iniciar amb la intenció de crear un espectacle que s’expressava a través de la dansa, el gest i el claqué”, declara la coreògrafa, qui afegeix que, a mesura que avançava el temps “va passar a ser una part important de la meua vida… i vaig començar a dibuixar tot allò que tenia al cap, el que anava succeint, el que sentia”. Les il·lustracions estaran exposades a l’Auditori i, a més, apareixeran en el llibre, que va ser creat després d’haver donat forma a l’espectacle de dansa i en un moment de reflexió, confessa la creadora: “era el moment de reflexionar sobre tot el que havia comportat el procés de creació en tots els sentits, en l’àmbit emocional, tècnic, artístic, físic, conceptual i reunir-ho tot en un llibre“. Es tracta d’un recull de totes les il·lustracions, fotografies de Santi Martorell i reflexions fetes “de forma sincera i gens pretensiós”.
Ja es poden adquirir les entrades per al 29 d’abril aquí.