La modista i dissenyadora rapitenca vol mesclar passat i present a través de teles antigues
“Lo Fil de la Vida és un projecte inspirat pels brodats de la Sarah Espeute, los mantels i demés xapapotes d’Ivan Forcadell, los plats mítics dels restaurants de la Rapita als 70s, la vaixella del Cranc Roig, les auliveres i les galeres i de la necessitat de contar una història en allò que sabem fer: enfilar i cosir”.
Així comença l’últim post d’Instagram de @lo_fildelavida, un projecte de la modista i dissenyadora rapitenca Anna Vizcarro. Vizcarro explica que, inspirada pels elements del text anterior, sobretot per les creacions de Sarah Espeute, va intentar contar la seua història a través del brodatge en una tela centenària. “Ho vaig provar jo i m’ho vaig emportar al meu terreny. L’estil francès és més refinat i jo li vaig posar la nostra salsa. Estes robes han vist morir, han vist nàixer o han passat temps als armaris, m’és igual. Vaig dir, anem a respectar la seua història però també a fer que conte la nostra”.
Li acaben d’arribar uns llençols des de Sòria confeccionats per una dona en una masia durant la guerra civil espanyola. Fa recerca per tot arreu: a través de subhastes, d’eBay, de Wallapop… Els llençols li arriben al seu taller de la Ràpita, l’OVERlook, on impartix cursos amb regularitat. Per poder treballar amb elles, les teles han de tenir, almenys, setanta anys d’antiguitat. Un cop fan cap a les mans de la modista, ella les neteja i els aplica un tractament per a les taques. La majoria de les vegades no queden perfectes, però esta també és la gràcia, que els llençols ja tinguen una història a la qual afegir-hi la pròpia.
Este hivern, Anna Vizcarro ha organitzat el primer curs de Lo Fil de la Vida, on ha donat llibertat a les alumnes perquè puguessen crear dibuixos i brodats relacionats amb la seua història familiar. Al curs fan una primera classe de brodatge senzill, i després proporcionen els fils, els llençols i les plantilles dels dibuixos, que s’han anat adaptant a les peticions dels participants. La idea és confeccionar unes estovalles on hi queden immortalitzats els gustos, costums o tradicions de cada família. “D’històries n’hi ha un munt. Cadascú explica la d’ell mateix”.
Lo Fil de la Vida tornarà a finals de setembre a la Ràpita i també s’impartirà a Barcelona al mes de novembre.