L’Associació pel Lleure Adaptat organitza activitats inclusives cada mes
Joan Garcia acobla ràpidament la handbike a la seua cadira de rodes i ja està a punt per a la ruta. Es tracta d’un sistema que permet transformar-la en una bicicleta que es propulsa, dirigeix i frena amb els braços. Un grup de persones es reuneix a Amposta, al costat de la Via Verda, per donar inici a una sortida inclusiva. Ho organitza l’Associació pel Lleure Adaptat (ALLA), de la qual Joan Garcia n’és president i fundador. Abans de començar xerren sobre les seues cadires, com ha anat la setmana i quina és la ruta que faran.
L’ALLA organitza activitats inclusives perquè persones amb diversitat funcional, amics i familiars puguen gaudir d’activitats de lleure adaptades. Esta vegada es tracta d’una sortida per la Via Verda, però l’associació organitza tota mena d’activitats, com partides de bòccia, una modalitat d’esport per a persones amb discapacitats, o curses d’eslàlom, que fa referència a una modalitat d’esports adaptats.
Com les eines per adaptar les cadires de rodes són molt cares, l’associació treballa de la mà de CareWay, una empresa que comercialitza materials de suport a la mobilitat, oferint un producte a un preu solidari i garantint el dret a la mobilitat de les persones del col·lectiu.
Treballar per assolir uns drets bàsics
L’associació la formen unes quinze persones, que normalment es troben dos cops al mes per gaudir del lleure adaptat. Segons Garcia “és terapèutic poder fer esport, relacionar-se i sortir de la soledat“. I no tot és lleure, ja que l’associació també treballa per la integració oferint el seu coneixement i experiència a les administracions públiques, organitzacions, entitats i empreses que vulguen millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional, fomentant la seua autonomia, prevenint i minimitzant el risc d’exclusió social del col·lectiu. Segons explica el president d’ALLA, a hores d’ara encara no s’estan complint en molts espais la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat ni el protocol facultatiu, aprovat per l’Assemblea General de la ONU el 2006 i ratificat a Espanya el 2007, passant a formar part de l’ordenament jurídic el 2008. Malgrat tot, Garcia denuncia que s’està fent la vista grossa i que les persones amb discapacitat són “de les poques comunitats que tenim prohibit entrar als comerços, i ningú diu res”, ja que encara no està l’accés adaptat en molts espais. D’esta manera, Joan Garcia mira al futur amb certa desconfiança, però amb ganes de continuar treballant per assolir uns drets bàsics que encara, considera, no estan garantits.