TOTES LES NOTÍCIES DEL TERRITORI

Libèl·lules dels Estels, associació de dol gestacional, perinatal i neonatal, celebra el seu primer any

L’associació ja compta amb més de quaranta famílies d’arreu del territori

Libèl·lules dels Estels va néixer l’1 d’octubre del 2021 amb la voluntat de donar a conéixer el dol gestacional, perinatal, neonatal i oferir suport a aquelles famílies que ho necessiten. La importància de l’aparició de l’associació rau en el silenci i l’estigma que hi ha al voltant d’una situació de dol d’este tipus.

Tal com explica Teresa Domingo, secretària de Libèl·lules dels Estels, este any no ha estat gens fàcil: «partíem sense recursos econòmics i ha sigut difícil, però afortunadament hem aconseguit que la societat ebrenca conega Libèl·lules dels Estels i la nostra tasca». L’objectiu amb el qual es va crear l’associació va ser que a tots els municipis de les Terres de l’Ebre hi hagi un espai al cementiri dedicat al dol gestacional i perinatal. Les voluntàries de Libèl·lules, durant este temps, han mantingut reunions amb molts ajuntaments, on s’han instal·lat i s’instal·laran este tipus d’espais dedicats al dol. Avui mateix s’inaugura l’espai al cementiri de Tortosa, i demà al d’Alcanar.

A més, durant l’any vinent, segons ha pogut avançar l’associació, s’instal·laran espais de dol gestacional i perinatal a municipis com l’Ametlla de Mar, Flix, Roquetes, Ulldeona i Amposta. En este últim cas, s’està duent a terme un projecte de disseny amb l’Escola Agrària i l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (ESARDI) per tal que les famílies d’Amposta que han patit este dol s’involucren i puguen decidir l’espai adient per al cementiri municipal.

Membres de l’Associació Libèl·lules dels Estels a la presentació al Col·legi de Treballadores i Treballadors socials de les Terres de l’Ebre. FOTO: CEDIDA

Actualment, l’associació ja compta amb una quarantena de famílies, a les quals se’ls està donant uns serveis. Mensualment, es desenvolupa un grup d’ajuda mútua (GAM), que és un espai de trobada perquè les famílies puguen parlar, ja que «en el seu entorn habitual no poden fer-ho, no poden expressar el dolor que senten per la pèrdua dels seus fills perquè la majoria de vegades són invalidats«, lamenta Domingo. «Estos grups són una oportunitat per expressar el dolor i incorporar eines i recursos per al procés de dol«, afegeix.

En últim lloc, un servei que s’ha iniciat recentment és l’acompanyament a les interrupcions legals de l’embaràs (ILE) en el cas que el fill o la persona gestant estan en risc. «És una decisió molt dura que han de prendre les famílies», explica Domingo. Dins l’associació hi ha dues dones que han passat per esta situació i se n’encarreguen d’acompanyar i guiar les famílies que ho estan vivint perquè tinguen «una mà amiga en un moment tan difícil«.

Avui, divendres 14 d’octubre, es celebra a Tortosa una jornada de dol perinatal, neonatal i gestacional a les 18:30 h a l’edifici de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. Amb motiu de l’ocasió, Libèl·lules dels Estels presentarà el nou projecte que estan preparant per a l’any vinent, que té una doble vessant, segons declara la secretària: «Per una banda, és una eina terapèutica per a les famílies que passen el dol i, per altra banda, també dotarà de recursos els hospitals de les Terres de l’Ebre i el Baix Maestrat perquè quan hi hagi una mort estes criatures tinguen un comiat humà i digne».

Facebook
WhatsApp
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

També et podria interessar...

Copyright © 2020 APROPEBRE | Designed by IPM Projects