El 81,2% dels ebrencs comencen les converses en català
Les Terres de l’Ebre són el territori on el català es conserva més i s’utilitza de manera més freqüent. Així ho determina l’InformeCAT, publicat el 26 d’octubre per Plataforma per la Llengua. Les conclusions a escala general de tot el territori de domini lingüístic són “preocupants” i “demostren la situació d’emergència lingüística“.
Segons l’informe, en el conjunt del domini lingüístic, només 32,4% de la població és parlant habitual de català. Una altra dada que preocupa especialment, és que a Catalunya, 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà.
Pel que fa a les Terres de l’Ebre, les dades contrasten amb la resta de territori de domini lingüístic, ja que en l’InformeCAT es destaca l’ús del català al sud de Catalunya.
Segons l’Enquesta d’usos lingüístics de la població de Catalunya del 2018, el 62,0% dels habitants de les Terres de l’Ebre inicia les converses en català ‘sempre’, i el 19,2% ho fa ‘sovint’. És a dir, el 81,2% dels habitants de l’Ebre utilitza el català predominantment per començar les converses. Estes xifres contrasten amb les del conjunt de Catalunya, que indiquen que només el 23,6% dels habitants inicia les converses en català ‘sempre’, i només el 28,9% inicia les converses en català ‘sovint’. Tenint en compte estes dades i la resta que apareixen en l’estudi del 2018, les Terres de l’Ebre són el territori on el català es conserva més.
El 66,7% dels habitants són catalanoparlants nadius (el 68,5%, si s’hi compten els bilingües nadius) i el 72,2% tenen el català com la llengua habitual principal (la xifra creix fins al 76,6% si s’hi inclouen els bilingües habituals), mentre que a Catalunya aquestes xifres baixen de mitjana fins al 31,5% i el 36,1%, respectivament. A més, l’informe destaca que la majoria d’ebrencs parla o bé en català exclusivament o bé més en català que en castellà en tota mena d’àmbits. En contrast, en el conjunt de Catalunya l’ús del català no és predominant en cap d’estos àmbits.
En l’informe també es té en compte l’ús del català per part de l’Estat espanyol, analitzant l’aplicació en català dels webs oficials, i és que tan sols l’1% de les pàgines webs oficials tenen una versió completa en català. Malgrat això, pel que fa a la creació de contingut online, Plataforma per la Llengua es mostra esperançat davant el sorgiment de més de 500 creadors de contingut audiovisual que utilitzen el català per comunicar-se.
L’informeCAT 2021 és un document que mostra una panoràmica de la salut del català a través d’un recull de 50 dades relacionades àmbits que tenen una influència més gran per a la llengua, com és el cas de l’escola. L’objectiu de l’estudi és analitzar i posar de relleu la situació i l’evolució del català arreu del territori. L’informe d’enguany, realitzar per Plataforma per la Llengua de manera anual, “és una radiografia imprescindible perquè les institucions i els ciutadans prenguin consciència de la situació de fragilitat en què es troba el català i, sobretot, perquè actuïn en conseqüència”.