Cinc autors han creat una obra que explica el territori a través del seu clima, relleu o elements històrics
Onada Edicions edita Reserva de la Biosfera. El Gran Atles de les Terres de l’Ebre amb el suport de la fundació Duran i Martí. El camí fins a la publicació no ha estat fàcil: l’Atles va començar a caminar al 2016, en un curs de la UNED Sènior realitzat al centre de la UNED de Tortosa, on se treballava el tema de la Reserva de la Biosfera. “En formàvem part com a professors Pilar Ruiz, Toni Querol i jo, que alhora som tutors de diferents assignatures de graus que s’imparteixen al centre. Un cop el curs va finalitzar, va sorgir la idea de fer un llibre que aglutinés tot el temari que vam impartir al curs. Aquesta idea es va proposar a Josep Maria Franquet, que en aquell moment era el Director del Centre de l’UNED de Tortosa, i va ser quan ens vam posar a treballar per poder-lo fer tots plegats, juntament amb Josep Aragonés, que en aquell moment era el Director Tècnic del COPATE” explica Miquel Torta, que s’ha encarregat de la coordinació de l’obra.
L’Atles posa el focus en diversos aspectes de les Terres de l’Ebre. “S’analitza el relleu, climatologia, espais naturals, tipus de cultius, hàbitats d’interès comunitari, unitats del paisatge, parcs naturals, zonificació de la reserva, xarxa hidrogràfica, xarxa de comunicacions, elements històrics… Tot el que fa mereixedor el territori del reconeixement internacional com a Reserva de la Biosfera”. Josep Aragonès s’ha centrat en la Reserva de Biosfera com a estratègia territorial, Pilar Ruiz en els espais naturals i medi físic, Josep Maria Franquet ha realitzat tota la part de cultius i unitats del paisatge, Toni Querol ha tractat la part històrica del territori, població i societat, i Torta també s’ha encarregat del capítol d’espècies vegetals, així com de l’edició de la cartografia. El llibre s’estructura en diversos capítols que combinen escriptura, fotografies i mapes.
Segons Torta, el treball pot servir com a eina de consulta, educativa, d’estudi o de promoció turística de les comarques del sud. Per a ell mateix ha suposat una manera “d’entendre les Terres de l’Ebre des d’una altra perspectiva, ja que la recollida de gran quantitat d’informació cartogràfica, el seu anàlisis, el seu processat, per finalment realitzar una cartografia per a tot el públic, que sigui entenedora, i que arribi al territori, et fa aprofundir a un nivell de detall important. També m’ha permès conèixer de primera mà molts llocs de les Terres de l’Ebre, ja que al llibre hi ha un reportatge fotogràfic important molt representatiu del territori”.