Onze restaurants de la zona repensen la clotxa
Fins al 17 de desembre, onze restaurant dels nou pobles de la Ribera d’Ebre oferixen un menú on la clotxa és l’àpat principal. Alguns la repensen, d’altres són més fidels a la recepta de sempre: pa de pagès, arengades, tomàquets, ceba, all i una bona dosi d’oli d’oliva. Els ingredients són senzills i estan a l’abast pràcticament tot l’any, fet que convertix la clotxa en un menjar ideal per a aquells que treballen fora de casa. De fet, l’origen de la clotxa se troba en els pagesos de la zona, que se la menjaven mentre treballaven al camp perquè és nutritiva, bona i fàcil d’endur-se cap a un lloc o un altre.
Els restaurants adherits a la iniciativa són el Casal de Benissanet, la Braseria Taperia Bar Maig i el restaurant Pas de l’Ase de Garcia, la Braseria la Forquilla de Ginestar, el Molí d’en Xim de Miravet, el restaurant gastronòmic La Creu de Móra d’Ebre, Can Secundino i Mas de Subirats de Móra la Nova, el bar restaurant Sant Jordi de Rasquera, el restaurant del càmping de Riba-roja d’Ebre i la Braseria de Tivissa. En el cas de la Creu de Móra d’Ebre, la propietària, Noèlia Guirao, explica que han decidit repensar la clotxa de tota la vida i deconstruir-la. Així, els clients poden menjar-se-la amb forquilla i ganivet i en una ració més petita.
Esta versió renovada inclou canvis en l’elaboració o en el tractament de la matèria primera. Per exemple, la ceba és caramelitzada, el pa se servix en forma de torrades i el plat s’acaba amb una picada d’olives negres. És una versió apta perquè els clients se la puguen menjar de manera fàcil al restaurant, connectant amb la tradició de la clotxa d’una manera còmoda. Cada establiment participant ha reinterpretat el plat de manera totalment lliure, cosa que comporta que l’oferta dels diversos restaurants sigue variada. Totes les propostes se poden consultar al web de Turisme Ribera d’Ebre.
Enguany és el segon cop que les jornades se celebren a la tardor, de manera que el turisme no se concentra només en els mesos d’estiu. Noèlia Guirao explica que, des que van iniciar-se, les jornades aconseguixen que gent d’arreu de l’Ebre se desplace a la comarca per tastar la clotxa. Tot i que creu que la majoria dels comensals són gent de la pròpia Ribera que tenen curiositat per veure com se repensa un àpat tan típic i seu com este.